Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Trdelník je prastaré jídlo nebo spíše sladkost, která je neodmyslitelně spojená s vánoční dobou a adventními trhy. I když v Praze se trdelníky prodávají po celý rok a jsou velkou turistickou atrakcí. Prodávají se různě zdobené či plněné. Většinou se tam dává vanilková zmrzlina či nutella.
V praxi jde ale vždy o základní kynuté těsto, které může být obohaceno o mandle a po upečení se obaluje trdelník ve skořicové cukru. Vždy jsem si říkal, proč bych dával 120 Kč za kousek kynutého těsta, když se nákladově jedná v podstatě o levnou záležitost. Vzal jsem proto svou verzi kynutého těsta, které již tradičně dělám z brambor a vyzkoušel vlastní domácí trdelník.
Brambory používám proto, že mám rád těsto vláčné. Těsto z obyčejné bílé mouky bývá dost suché. Nicméně výsledek je bezkonkurenční, protože toto těsto je krásně vláčné uvnitř, ale zároveň křupavé na povrchu. Navíc trdelník posypávám cukrem již před pečením, takže lehce zkaramelizuje a podpoří tvorbu křupavé krusty. Když to jednou zkusíte, tak zjistíte, že není zapotřebí utrácet majlant za trdelník. Zkrátka si na adventní trh přineste svůj vlastní.
Zdroj: Žádný Špeky
Domácí trdelník
4
porce1
159
kcalSuroviny
1 větší brambora
1 tvaroh
100 g hladké špaldové mouky
2 vejce
kůra z 1 citronu
20 g droždí
2 dcl mléka
60 g třtinového cukru
skořicový cukr
hrst nasekaných mandlí
Postup
Do mísy si dáme napůl uvařenou a nastrouhanou bramboru. Přidáme tvaroh, vejce, kůru z 1 citronu a vše zamícháme.
Do vlažného mléka dáme droždí a zaprášíme trochou mouky. Necháme cca 30 minut odpočinout a vzejít.
Do mísy s těstem si dáme jen tu pěnu či ten kvásek a mléko necháme pro případ, že by bylo potřeba.
Vše zamícháme a podle potřeby přidáváme mouku. Cílem je vypracovat hladké těsto.
Vezmeme umytou sklenici a z vnější strany ji pomažeme olejem. Z těsta si vypracujeme dlouhého hada, kterého začneme kolem sklenic obtáčet.
Když je hotový, tak to potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme cukrem a nasekanými mandličkami.
Dáme do předehřáté trouby na 40 minut na 180 stupňů.
Když ho vytáhneme, tak ho posypeme skořicovým cukrem.