Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

V zimě bývá nejenom sníh a mráz, ale také nepříjemné sychravé počasí. Asi jste zažili situaci, kdy byla teplota kolem nuly, ale pocitově vám přišlo, že je deset stupňů pod nulou. To je přesně to ideální počasí pro svařák. I když na různých trzích se prodává vlažný svařák, jedná se většinou o hotový přípravek z krabice.

V této krabici je pak směs koření, dochucovadel, konzervantů a všeho možného. Bohužel jsme narazil i na krabici se svařákem, kde nebylo víno, ale ovocný alkoholický nápoj. Není jediný důvod, proč byste si nemohli tento svařák poměrně jednoduše udělat doma. Jeho příprava je jednoduchá a v nákladech vás litr domácího svařáku bude stát stejně, jako jeden malý kelímek na trzích.

Na domácí svařák nemusíte mít žádné kvalitní víno, ale bohatě postačí, když toto víno bude z hroznů. Pak tam přidáte cukr dle chuti, koření a ovoce. Nejlepší jsou citrusy, takže já přidávám citron a pomeranč. Můžete ale také přidat grep, jahody nebo maliny. Když jdu na procházku nebo na trh, tak si zkrátka udělám takto dobrý domácí svařák bez všech umělých a chemických přísad a dám ho do termosky. Takto mi zůstane krásně teplý celý den. Přišlo mi prostě škoda utrácet za svařák, který je většinou jen vlažný.

Zdroj: Žádný Špeky

Ovocný svařák

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

5

minut
Kalorie

104

kcal

Suroviny

  • 1 l červeného vína

  • 20 hřebíčků

  • 1 celá skořice

  • 50 g cukru

  • 1/2 pomeranče

  • 1/2 citrónu

Postup

  • Do hrnce dáme víno, hřebíček, skořici, cukr a na plátka nakrájený pomeranč a citrón.

  • Pomalu přivádíme k varu a pořádně mícháme, aby se rozpustil cukr. 

  • Těsně před bodem varu vypneme plotnu, dáme pryč a přikrejeme pokličkou. Necháme louhovat 5 minut koření a ovoce. Nechceme, aby se veškerý alkohol odvařil. 

TIP

  • Ovoce můžete před tím, než ho dáte do hrnce, vymačkat. Svařák bude lepší.