Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Kapr je tradiční vánoční jídlo, ale jde opravdu jen o nějakou tradici. Většina lidí si stejně dá smažený řízek či vinnou klobásu. Řízek se může zdát jako jednoduché a primitivní jídlo, ale pokud chcete mít exkluzivní řízek, který je křupavý a šťavnatý, chce to určité zkušenosti. Proto se s vámi chci podělit o své letité zkušenosti a triky, jak na řízek vašich snů.
Nejdůležitější je maso očistit od různých šlach a tuku, nakrájet na centimetrové plátky a tyto plátky pak osušit. Můžete si vzít fólii, natáhnout ji přes maso a maso následně rozklepat paličkou. Po celém povrchu dochuťte maso solí a pepřem. Následně již můžete přistoupit k obalování.
Takže si připravíte misky a maso obalíte v mouce, vejci a následně i ve strouhance. Ve strouhance je potřeba maso trochu přitlačit a strouhanku vmáčknout do masa. Nejdůležitějším momentem je sušení. Maso z krámu bývá mokré a napuštěné tekutinou. Pokud mokré maso dáte do fritézy či na pánev, tak se vlivem vody začne dusit. Tím máte tuhý řízek. Když maso osušíte, začne se smažit či péct a je šťavnaté a měkké.
Do strouhanku můžete také přidat nastrouhaný eidam, který dodá na chuti, barvě i křupavosti. Takto připravené řízky poklademe na pečící papír a dáme je do předehřáté trouby na 200 stupňů a řízky dáme péct. Doba pečení závisí v praxi na tloušťce řízků, ale obecně lze počítat s 30 minutami nebo dokud nebudou hnědé. Je dobré je také třeba v polovině pečení obrátit, aby se rovnoměrně propekli z obou stran.
Zdroj: uživatelská zkušenost Žádný Špeky