Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Vánočka je asi nejtradičnější vánoční pokrm. Právě vánočka nesměla nikdy chybět na žádném stole již po staletí. Ptali jste se někdy, pročá má právě tento tvar? Je to proto, že má svým tvarem připomenout neviňátko zavinuté do zavinovačky a tím připomínat Ježíška.

Receptů na vánočku a její zaručený postup je nespočet. Dá se říci, že v každé rodině či každém kraji jsou jiné zvyky. Někde se přidávají rozinky, někde rum a někde citronová kůra. Já jsem vyzkoušel vánočku podobnou té, kterou připravovala i M. D. Rettigová. Dříve byl nedostatek mouky a cukru, a proto tyto dvě základní suroviny nahrazovali bramborami a medem.

Jelikož mi vždy přišlo, že vánočky jsou strašně suché a lehce bez chuti, začal jsem je dělat podle Rettigové, jejíž recept jsem ještě vylepšil. Přidal jsem tam totiž místo části másla i tvaroh a vánočka je nádherně křupavá na povrchu, ale zároveň vláčná i uvnitř. Vláčná mi zůstala i týden, takže i po týdnu si pochutnáte na dobré vánočce.

Díky jiným surovinám, které byly použity, má těsto jiné vlastnosti, než klasické kynuté. Při tvarování a zaplétání vánočky tak nemusíte ani propichovat a vyztužit vánočku špejlemi, protože drží tvar sama o sobě. Od té doby připravuji jen tento recept, protože jsem zatím ještě lepší nenašel.

Zdroj: Žádný Špeky

Vláčná vánočka

Počet porcí

10

porcí
Doba přípravy

90

minut
Kalorie

339

kcal

Suroviny

  • 2 dcl mléka

  • 50 g cukru

  • 20 g droždí

  • 150 g ovesných vloček

  • 1 tvaroh

  • kůra z 1 citrónu

  • 2 uvařené brambory

  • hrst rozinek

  • 1,5 dcl rumu

  • 50 g másla

  • hrst nasekaných mandlí

  • 3 vejce

Postup

  • Do misky dáme vlažné mléko, přidáme cukr, droždí a trochu vše rozmícháme. Trochu zaprášíme rozemletými ovesnými vločkami. Necháme na teplém místě vzejít. 

  • Do druhé mísy si dáme na jemno nastrouhané brambory, které jsme si lehce předvařili. 

  • Přidáme tvaroh a kvásek - důležité je přidat jen tu pěnu z vrchu a teprve postupně v případě potřeby přidávat mléko.

  • Teď přidáme máslo, kůru z citronu, vejce, rozinky v rumu (i s rumem) a na závěr rozemleté ovesné vločky. 

  • Zpracujeme do hladkého těsta, které rozdělíme na šest stejných dílů.

  • Nejdříve zpracujeme základnu, a to jako klasický copánek ze 3. Následně uděláme druhé patro zatočením dvou hadů do spirály a na vrchu jen zatočíme jednoho hada. 

  • Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme ji cukrem a nasekanými mandličkami. 

  • Teď ji necháme asi hodinku kynout pod utěrkou na teplém místě.

  • Dáme ji do předehřáté trouby na 180 stupňů na 30 minut. Raději se ale přesvědčte o tom, že je hotová pomocí špejle.