Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Nutella je velice oblíbená nátěrka, a to zejména u dětí. Je výborná na pečivu, na vánočce nebo i při lepení cukroví. Problém u nutelly je ten, že to je z mého pohledu koncentrát nezdravých věcí. Jedná se totiž o našlehaný palmový olej s cukrem a lískovými oříšky, popřípadě aroma lískových ořechů.

Chuťově je ale nutella velice dobrá, a proto jsem přemýšlel, zda neexistuje jiná varianta, kterou bych si mohl bez nějakých výčitek a pálení žáhy dát. Svým výzkumem jsem přišel na originální recept, díky kterému získáte nátěrku s podobnou chutí, ale jinými nutričními hodnotami.

Nenajdete zde tolik cukru a tuku, ale na druhou stranu zde máte přidanou hodnotu v podobě cizrny. Může se to zdát divné, používat cizrnu na sladko, ale opak je pravdou. Sama cizrna nemá příliš výraznou chuť, ale naopak je lehce oříšková. Pokud tak vezmete cizrnu a lískové oříšky, které rozmixujete s medem a kakaem, dostanete unikátní nátěrku, která je podobná nutelle, ale můžete si ji jíst bez výčitek.

Domácí Nutella

Počet porcí

10

porcíDoba přípravy

5

minutKalorie

100

kcal

Suroviny

  • 100 g lískových ořechů
  • 1 konzervovanou cizrnu
  • 2 PL medu
  • 1 dcl mléka
  • 60 g kakaa

Postup

  • Postup je naprosto jednoduchý. Veškeré suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Pokud je konzistence hustší, můžete přilít trochu mléka. Pokud je to moc řidké, můžete přidat třeba ovesné vločky.