Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Dnes již téměř nikdo tolik času nemá. Druhým problémem u cukroví je pak samozřejmě kalorická hodnota, protože se tam dávají kopce cukru a másla. Já osobně si rád dávám cukroví, ale takové množství cukru mě nedělá dobře a pálí mne po tom žáha. Nemluvě o hromadě kalorií, které do sebe dostanu.

Proto si dělám cukroví podle vlastních receptur. Všechny tyto recepty naleznete na našich stránkách. Předně bych začal vánočkou, která je překvapivě z brambor a tvarohu a nikoliv převážně z mouky. Nejde o nějakou velkou inovaci, protože jsem vycházel z receptur, které zavedla již M. D. Rettigová a zároveň o starých lidí vím, že i za 2. sv. války se vánočka běžně v Krkonoších dělal právě z brambor, které byly obecně dostupnější surovinou než mouka.

Já sám jsem poněkud nestíhal, a tak mne vyloženě zachránilo mé nepečené cukroví v podobě vosích hnízd a kávových zrn. Je to vláčné, dobré a hlavně to není kalorické. Naopak by se dalo říci, že je to i zdravé, protože zde máme med, ovesné vločky a tvaroh. Je to možná až ironické, že cukroví může být i zdravé.

Velice jednoduchým a populárním cukrovím jsou i marokánky. Jejich popularita se u nás začala již od dob císařství. V praxi je to i jedno z nejlevnějších cukroví, protože stačí udělat ovesnou kaši s libovolným sušeným ovocem a to upéct. Výsledek můžete polít čokoládou a ozdobit čím chcete, například lentilkami či barevným sypáním.

Hvězdou vaší přípravy může být domácí nutella, která se nedělá z našlehaného palmového tuku, ale z cizrny, která má jemně oříškovou chuť. Stejně tak můžete ušetřit nemalé peníze, když si upečete vlastní trdelník místo toho, abyste kupovali předražené napodobeniny na adventních trzích. Zkrátka udělejte si zdravé, rychlé a levné cukroví a užijte si Vánoce.

Zdroj: uživatelská zkušenost Žádný Špeky