Foto: Freepik

Tlačenka je oblíbenou pochoutkou a produktem zabijačky. Jde o tradiční hospodské jídlo, kdy se k pivu podává tlačenka s octem a cibulí. Nejde o jídlo oblíbené jen u nás, ale také v sousedním Polsku. Podle mezinárodního internetového kulinářského průvodce TasteAtlas je právě tlačenka z Polska vyhlášena jako nejhorší masný výrobek na světě.

Podle serveru TasteAtlas je právě je polská tlačenka nejhorší, protože se skládá z mnoha surovin, které nejsou v mnoha masných výrobcích, jako je například krev, kůže, odřezky, hlava, tuk a další vnitřnosti. Tlačenka jednoznačně vede, ale na 67. místě se pak umístil i polský bůček.

Zdroj: Freepik

Zajímavé je, že v Polsku i v České republice se jedná o vyhlášené pochoutky. Polské výrobky v tom ale nejsou osamotě, protože na druhém místě se umístil liptovský salám. Ten mi připomíná třeba náš junior. Porovnání složení jsem ale detailně nesrovnával.

Je pravdou, že tlačenka se nevyrábí ze surovin, které by vzbuzovaly chuť k jídlu, nicméně v budoucnu se chystáme připravit zde vlastní recept na tlačenku. Vařím ji jen z libového masa a zalívám ji želatinou místo vývaru z kůží, hlav a odřezků. Tím se z tlačenky stává pochoutka místo nechutné záležitosti.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)