Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Hrstková polévka patří ke staročeským receptům a recept na ní lze nalézt i v kuchařce od Dobromily Rettigové. Není se čemu divit, protože v minulosti potřebovali lidé, a zvláště v horských oblastech, vydatnou a zdravou polévku, která je zasytí a zahřeje. Proto se můžeme z jejich zkušeností inspirovat i my.
Od normální zeleninové polévky se liší právě tím, že obsahuje několik druhů luštěnin, čímž do sebe dostaneme i poměrně hodně vitaminů, vlákniny a zdraví prospěšných látek. Volba luštěnin je pak čistě na vás, protože je to vaše jídlo a můžete si ho udělat jak chcete. Pokud někoho například nadýmají kroupy, tak si je tam dávat nemusí.
Já si například tuto polévku rád vařím celoročně. Když je zima, tak přidávám více vloček, aby byla hutnější. V létě ji dělám spíše vodovatou. Při svém pátrání jsem narazil i na varianty, kdy se do hrstkové polévky přidávalo trochu uzeného či šunková klobáska. Tím upřímně nemůžete nic zkazit a s luštěninami se uzeniny obecně dobře snáší.
Zdroj: Žádný Špeky
Hrstková polévka
6
porcí60
56
kcalSuroviny
2 l vody
1 hrst čočky
1 hrst žlutého hrachu
1 hrst ovesných vloček
1 hrst ječných krup
1 cibule
1 stroužek česneku
50 g celeru
50 g petržele
50 g mrkve
Postup
Do hrnce dáme vodu a přidáme všechny luštěniny a cibuly. Osolíme, opepříme a necháme vařit asi 45 minut.
Nyní přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a budeme vařit dalších 15 - 20 minut do změknutí zeleniny.