Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Katův šleh je něco, co dělí republiku na dvě skupiny. Lidi ho milují, a to zvláště jako pochoutku k pivu. Odborná gastronomická veřejnost považuje na druhé straně katův šleh za největší „prasárnu“. V praxi jim vadí nejvíce to, že v hospodách se tradičně dává do katova šlehu i uzenina.
Nejde však o tradiční recepturu, ale snahu hospodských trochu ušetřit. Zároveň se tam vždy dávaly různé odkrojené části masa, které nejde zpracovat jiným způsobem. My jsme se proto rozhodli představit původní podobu katova šlehu, která neodporuje žádným gastronomickým pravidlům, protože jde o spojení masa a zeleniny.
Důležité je použít kvalitní suroviny. Původně se do katova šlehu dávaly i nakládané okurky, které tomu dodají typickou chuť, což mnozí také opomíjejí. Poslední otázkou ohledně katova šlehu je určitě pálivost. I když se může zdát, že podle názvu se jedná o extrémně pálivé jídlo, nemusíte se bát. Každý si totiž může udělat jídlo přesně tak pálivé, jak má sám rád. Já přidávám nakládané chilli a mleté chilli.
Zdroj: Žádný Špeky
Katův šleh
4
porce30
143
kcalSuroviny
30 dkg vepřové kýty
1 cibule
1 PL rajského protlaku
2 kapie
3 rajčata
4 nakládané okurky
4 nakládané feferonky
1 PL worcesterové omáčky
1 PL sójové omáčky
Postup
Maso nakrájíme na tenké nudličky, které dáme na rozpálenou pánev, osolíme a opepříme. Opékáme dozlatova. Když je maso opečené, tak ho dáme z pánve pryč.
Na pánev si dáme trochu oleje a nakrájenou cibuli a lehce opékáme. Když začíná být nahnědlá, tak přidáme na proužky nakrájené kapie, rajčata, nakládané okurky i nakládané feferonky. Dále přidáme rajský protlak, sójovou omáčku a worcesterovou omáčku.
Necháme chvíli dusit, aby změkla zelenina. Můžeme i lehce podlít. Poté přidáme zpět maso i se šťávou, kterou pustilo a ještě necháme dusti cca 15 minut.
TIP
- Můžeme servírovat s bramboráčky, hranolkami či s rýží.