Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Čočka na kyselo je opět tím tradičním receptem, který jsem vždy miloval. Nikdy jsem ale neměl rád tu úpravu podle těch „norem“. Vařit podle norem totiž není známkou kvality. Spíše naopak. Čočka na kyslo podle norem je totiž tak hustá, že ji můžete krájet nožem a na závěr je přelitá naběračkou rozpuštěného sádla spolu se spálenou cibulí.

Jak již ale víte, tak já jídla vždy odlehčuji. Nevím totiž, jaký je smysl připravit jídlo, které plave v tuku a nemá žádnou chuť. Není dobré ani chuťově, ani nutričně. Lidé si tak mylně myslí, že když si dají čočku, je tozdravé. V této tradiční úpravě je to ale spíše naopak. Nicméně se vám pokusím ukázat i jinou možnost.

Uvědomil jsem si, že čočka je sušená a při varu do sebe vtahuje vodu. Tak jsem si řekl, že by nebylo špatné, kdyby ta voda byla také nějak ochucená. Tak jsem tam přidal bobkový list a nové koření. A místo mastné cibule na závěr jsem se rozhodl vložit ji přímo k čočce a o její chuť obohatit samotný vývar.

Vody tam dávám jen tolik, aby to stačilo na uvaření čočky. Připravím vlastně takovou dobře ochucený teplý čočkový salát. K tomuto pokrmu si můžete dát uzené připravené v páře, vajíčko, okurku nebo opečenou uzenku. Kažodpádně toto je rozhodně ten nejlepší recept na čočku na kyselo.

Zdroj: Žádný Špeky

Čočka na kyselo

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

135

kcal

Suroviny

  • 0,5 l vody

  • 200 g předvařené čočky

  • 1 cibule

  • 1 bobkový list

  • 4 kuličky nového koření

  • 1 ČL celého pepře

  • 1 PL třtinového cukru

  • 1 PL octa

Postup

  • Do hrnce dáme vodu a nasypeme do nich čočku, nakrájenou cibuly a veškeré koření. Vše budeme vařit asi 15 minut. 

  • Pokud by se začala čočka připalovat, tak přilijeme trochu vody. 

  • Důležité je, že bylo použito předvařené čočky, protože klasickou musíte vařit daleko déle.