Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Ve světě moderní gastronomie, kde se mísí exotické chutě a složité přípravy, někdy toužíme po jednoduchosti a autentičnosti. Hovězí v mrkvi je jedním z těch tradičních pokrmů, které nás vrací do časů, kdy se v kuchyni běžně používal jediný hrnec a kulinářské umění se předávalo z generace na generaci.
Hovězí v mrkvi vyniká svou jednoduchostí, což začíná u ingrediencí. Základem jsou kousky hovězího masa, kvalitní vývar, cibule, mrkev a koření. Tyto jednoduché suroviny, většinou dostupné v každé domácnosti, vytvářejí aromatický a sytý pokrm, který se rozléhá po celém domě a připomíná nám vůni babiččiny kuchyně.
Příprava hovězího v mrkvi může zabrat trochu času, ale každá chvíle strávená v kuchyni je jakoby cestou do minulosti. Když se v hrnci začnou mísit vůně hovězího masa, cibule a mrkve, vracíme se do chvílí strávených u babičky, kdy všechno bylo jednodušší a přesto bohaté na chuť. Vůně hovězího v mrkvi se vtiskne do paměti jako kouzelný moment spojený s láskou a rodinnou pohodou. Hovězí v mrkvi je více než jen pokrm – je to nostalgický návrat k babiččině kuchyni, kde se jednoduchost a láska k jídlu spojily v nezapomenutelný zážitek.
Foto: Žádný Špeky (odkaz)
Hovězí v mrkvi
4
porce40
142
kcalSuroviny
plátek špeku
1 cibule
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
300 g hovězího zadního
2 mrkve
1 ČL tymiánu
1 PL citrónové šťávy
1 l vývaru
1 PL ovesných vloček
Postup
V hrnci vypečeme trochu nakrájeného špeku pro lepší chuť.
Když je to vypečené, tak přidáme nakrájenou cibuly, bobkové listy a nové koření.
Vše opékáme do zlatovat. Pak přidáme maso na kostičky, které osolíme a opepříme.
Když je maso zatažené, tak přidáme na kolečka nakrájené mrkve, tymián a citrónovou šťávu.
Zalijeme vývarem nebo vodou a budeme společně vařit 35 minut v papiňáku nebo do změknutí.
Po této době přidáme lžíci rozmixovaných ovesných vloček. Můžete klidně nahradit i jíškou či moukou.