Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Indie je obrovská země, které v sobě skrývá neskutečné poklady mnoha národů a kultur. Stejně jako u nás mám jiné jídlo na Moravě a Čechách, tak i v Indii mají jiná jídla v závislosti na regionech. Obecně se ale indická kuchyně označuje jako orientální. V Čechách se pod pojmem „Indie“ označuje opečené kuřecí maso s kořením „kari“.
Ve skutečnosti je ale indické jídlo daleko složitější. Obsahuje množství koření a bylinek. Koření „kari“ je jen směs jakéhosi koření, které v Indii mnohdy ani nepoužívají. Dnes se koukneme ale na jedno indické jídlo, které si získalo svůj věhlas po celém světě. Díky tomu, že jsem pracoval několik let jako kuchař v nejlepší indické restauraci ve Velké Británii, tak vám mohu zprostředkovat autentický recept, který jsem se naučil.
Jde o Biriyani. Název zní poměrně hrozivě, ale v praxi se jedná o obyčejnou smaženou rýži. Není to ovšem ta, na kterou jste zvyklí z čínského bistra. Do této se dávají jiné suroviny a má trochu jiný postup. Já ji mám raději, protože neobsahuje tolik tuku. I když se totiž říká, že jde o smaženou rýži, tak v praxi je to spíše rýže dušená nebo pečená.
Toho postupu ani delšího seznamu surovin se nemusíte bát. Jakmile dodržíte to, co je uvedeno níže, tak budete v pohodě. V tomto případě je nejdůležitější příprava. Když si vše připravíte do mističek, jako já, tak to tam pak můžete jen sázet jeden za druhým. Proto nesmíte přípravu podcenit.
Zdroj: Žádný Špeky
Indická smažená rýže biriyani
4
30
minut152
kcalSuroviny
celá skořice
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 hřebíčků
1 kardamom
1 ČL kmínu
1 PL kari pasty
1 větší cibule
5 cm zázvoru
1 PL česnekové pasty
1 hrst rozinek
0,25 kg kuřecího masa
2 ČL kurkumy
2 mrkve
1 petržel
1 brambora
50 g celeru
1 červená paprika
1 PL citrónové šťávy
2 jarní cibulky
150 g rýže Basmati
Postup
Kastrol necháme rozpálit a přidáme tam trochu oleje.
Do středně rozpáleného oleje si přidáme směs koření - skořice, bobkový list, nové koření, kardamom. Koření tím uvolní silice a hezky celé jídlo provoní.
Po minutce přidáme kmín a kari pastu.
Dál to pozvolna rozehříváme a přidáme nasekanou cibulku, sůl a pepř. Celé opékáme do doby, nežzačne cibule zlátnout. V ten moment přidáme nakrájený zázvor a česnekovou pastu.
Dále opékáme. Po další minutce přidáme rozinky a na malé nudličky nakrájené kuřecí maso, kurkumu a kořenovou zeleninu.
Na vrch dáme ještě nakrájenou papriku a lehce podlijeme vodou. Necháme dusit do změknutí zeleniny.
Teď dáme citrónovou šťávu a na 80 % uvařenou rýži.
Opatrně promícháme apřidáme nasekané jarní cibulky.
Po promíchání to necháme pod pokličkou ještě asi 10 minut dojít na nejmírnějším plameni.
TIP
- Kdo má rád pikantní jídla, může si přidat spolu s kari pastou i trochu chilli nebo chilli pasty. Samotná kari pasta je ale také pikantní.