Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Indie je obrovská země, které v sobě skrývá neskutečné poklady mnoha národů a kultur. Stejně jako u nás mám jiné jídlo na Moravě a Čechách, tak i v Indii mají jiná jídla v závislosti na regionech. Obecně se ale indická kuchyně označuje jako orientální. V Čechách se pod pojmem „Indie“ označuje opečené kuřecí maso s kořením „kari“.

Ve skutečnosti je ale indické jídlo daleko složitější. Obsahuje množství koření a bylinek. Koření „kari“ je jen směs jakéhosi koření, které v Indii mnohdy ani nepoužívají. Dnes se koukneme ale na jedno indické jídlo, které si získalo svůj věhlas po celém světě. Díky tomu, že jsem pracoval několik let jako kuchař v nejlepší indické restauraci ve Velké Británii, tak vám mohu zprostředkovat autentický recept, který jsem se naučil.

Jde o Biriyani. Název zní poměrně hrozivě, ale v praxi se jedná o obyčejnou smaženou rýži. Není to ovšem ta, na kterou jste zvyklí z čínského bistra. Do této se dávají jiné suroviny a má trochu jiný postup. Já ji mám raději, protože neobsahuje tolik tuku. I když se totiž říká, že jde o smaženou rýži, tak v praxi je to spíše rýže dušená nebo pečená.

Toho postupu ani delšího seznamu surovin se nemusíte bát. Jakmile dodržíte to, co je uvedeno níže, tak budete v pohodě. V tomto případě je nejdůležitější příprava. Když si vše připravíte do mističek, jako já, tak to tam pak můžete jen sázet jeden za druhým. Proto nesmíte přípravu podcenit.

Zdroj: Žádný Špeky

Indická smažená rýže biriyani

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

30

minut
Kalorie

152

kcal

Suroviny

  • celá skořice

  • 3 bobkové listy

  • 5 kuliček nového koření

  • 10 hřebíčků

  • 1 kardamom

  • 1 ČL kmínu

  • 1 PL kari pasty

  • 1 větší cibule

  • 5 cm zázvoru

  • 1 PL česnekové pasty

  • 1 hrst rozinek

  • 0,25 kg kuřecího masa

  • 2 ČL kurkumy

  • 2 mrkve

  • 1 petržel

  • 1 brambora

  • 50 g celeru

  • 1 červená paprika

  • 1 PL citrónové šťávy

  • 2 jarní cibulky

  • 150 g rýže Basmati

Postup

  • Kastrol necháme rozpálit a přidáme tam trochu oleje. 

  • Do středně rozpáleného oleje si přidáme  směs koření - skořice, bobkový list, nové koření, kardamom. Koření tím uvolní silice a hezky celé jídlo provoní.

  • Po minutce přidáme kmín a kari pastu.

  • Dál to pozvolna rozehříváme a přidáme nasekanou cibulku, sůl a pepř. Celé opékáme do doby, nežzačne cibule zlátnout. V ten moment přidáme nakrájený zázvor a česnekovou pastu.

  • Dále opékáme. Po další minutce přidáme rozinky a na malé nudličky nakrájené kuřecí maso, kurkumu a kořenovou zeleninu.

  • Na vrch dáme ještě nakrájenou papriku a lehce podlijeme vodou. Necháme dusit do změknutí zeleniny. 

  • Teď dáme citrónovou šťávu a na 80 % uvařenou rýži.

  • Opatrně promícháme apřidáme nasekané jarní cibulky. 

  • Po promíchání to necháme pod pokličkou ještě asi 10 minut dojít na nejmírnějším plameni.

TIP

  • Kdo má rád pikantní jídla, může si přidat spolu s kari pastou i trochu chilli nebo chilli pasty. Samotná kari pasta je ale také pikantní.