Foto: Freepik

Jste ve středním věku a sami jste možná čekali, že v tomto věku již budete mít nějakou část kariéry za sebou. Lidé na sebe kladou velká očekávaní, jež ale mohou přinést frustraci či depresi v případě, že se nenaplní. Nebo prostě jen pocit zklamání ze sebe sama. V tomto věku již máte hodně za sebou a snad i něco málo před sebou.

Rozhodl jsem se v tomto článku uvést několik věcí, co byste měli rozhodně umět a vědět, když vám je již 35 let. Naprostou samozřejmostí je pak to, že máte nějaký stupeň nezávislosti. Budeme se prostě bavit o tom, co byste měli umět a vědět a jak se k některým událostem prostě postavit.

1. Nechci kompromis

Všude slýcháme, že je důležité umět přistoupit na nějaký kompromis. To je pravda a bez kompromisu není možné v lidském společenství existovat. Na druhou stranu musíte vědět, kde je vaše místo. Nemůžete být pořád v roli, kde ustupujete druhým. Prostě si stanovte své hranice a za ně již nechoďte. Ve dvaceti letech se před každým ohnete. Po třiceti to již nemáte zapotřebí.

2. Naučte se říkat: „Ne“

Znal jsem mnoho lidí, kteří se chtěli zavděčit všem. Každému říkali na všechno ano. Ve výsledku to skončilo tak, že neměli žádný prostor pro sebe a žádný život. Místo aby byli s manželkou a dítětem, tak dělali to, co chtěli druzí. Vy ale musíte umět říci razantní ne. To vám ušetří mnoho stresu, času, trpělivosti i energie. Navíc vaše dítě přece nechce koukat, jak jeho rodič poslouchá jako švýcarské hodinky.

Foto: Freepik

3. Jsem odpovědný za sebe i své štěstí

Je dětinské, když se snažíme vidět za vším někoho jiného. Každý je dospělí a svéprávný, a proto může o sobě rozhodovat, může říkat ne a tím pádem je odpovědný za sebe i své štěstí. Pro někoho znamená štěstí být u moře a pro někoho stačí procházka v lese. Neměli byhcom ale své štěstí vázat na materiální věci, protože jich nemusíme dosáhnout. Pak bychom byli jen zbytečně nešťastní.

4. Znám se a vím, co umím a co ne

V dospívání se objevujete. Zjišťujete svůj talent, budujete kariéru, rostete v dovednostech. Teď už od vás nikdo nic takového nečeká. Měli byste přesně vědět, co umíte a co ne. Jaká jsou vaše pozitiva a negativa. Vyvíjíte se samozřejmě celý život, ale svou základní osobnost byste v této době již měli znát. Navíc byste se měli se sebou smířit. Přijmout se takoví, jací jsme. I se všemi chybami.

5. Už nechci pospíchat

V mládí jdeme do všeho bezhlavě a pospícháme. Chceme v životě stihnout co nejvíce věcí, a tak se honíme. V 35 letech je už pospíchání dost. Po ránu hůře vstáváme, jsme více unavení a hlavně nemáme zapotřebí se pořád za něčím honit. Své místo v životě již máme. V práci již také většinou neděláme dlouhé přesčasy s cílem vydělat o pár korun víc. Raději si odpočineme.

Zdroj: Prozeny.cz (odkaz)