Foto: Freepik

Co je to vlastně kratom?

Kratom je velice jemný prášek, který je získáván z druhu vysokého tropického stromu s názvem Mitragyna speciosa, jež je velmi blízkým příbuzným kávovníku. Tento tropický strom se hojně vyskytuje v nížinných tropických pralesech Indočíny a jihovýchodní Asie.

Kratom může dorůstat až do výšky 25 metrů a vyznačuje se velkými zelenými listy a žlutými květy, které jsou obvykle schovány vysoko v korunách vzrostlých stromů. Co je to kratom, ještě před několika lety nikdo nevěděl, dnes je to však skutečný fenomén.

Listy kratomu jsou nezvykle bohaté na množství velice zajímavých alkaloidů, z nichž je nejvíce zastoupen Mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Právě díky přítomnosti těchto alkaloidů je kratom nedílnou součástí tradiční medicíny v Asijských zemích.

Kratom je nejčastěji možné koupit v podobě jemného prášku, který se na první pohled podobá čaji matcha. Nutno však poznamenat, že kratom s čajem matcha nelze srovnávat. Kratom se totiž řadí mezi takzvané psychoaktivní látky.

Základní druhy kratomu

Na trhu se lze setkat s mnoha marketingovými názvy kratomu, což v lidech budí pocit, že se prášek rozlišuje podle toho, jaké má kratom druhy. Pravda je však taková, že se jedná o rostlinný prášek z listů stále stejného stromu Mitragyna speciosa. Dělí se tak především podle jeho barvy. Barva kratomu je odvozena od zbarvení žilek na spodní straně listů a jeho následného zpracování. Rozlišují se tři základní barvy kratomu, přičemž každá z nich má rozdílný podíl zmíněných alkaloidů.

Červený kratom

Patří mezi nejvíce rozšířené druhy kratomu. Červený kratom je získáván ze zralých listů jejichž stonek a žilkování mají červenou barvu. Sklizené listy se následně skladují při vyšších teplotách v dobře prodyšných pytlích nebo nádobách. V takových podmínkách dochází k procesu fermentace a také aktivace enzymů, které spouští mechanismus rostlinné obrany. V důsledku toho se pak listy zbarvují dohněda nebo dočervena. Takto připravený kratom se následně rozemele na jemný prášek.

Bílý kratom

Bílý kratom je získáván z velmi mladých listů, které mají ještě bílý stonek a žilkování. V těchto listech se nachází poměrně odlišný poměr alkaloidů, než je tomu například u červeného kratomu. Získané listy jsou sušeny v prostoru s velmi omezeným přístupem světla. To způsobuje, že listy začnou spotřebovávat svůj vlastní chlorofyl a přichází o svou původní zelenou barvu.

Zelený kratom

Zelený kratom je považován za jakousi střední cestu mezi bílým a červeným kratomem. Jeho svěží zelená barva je dána zpracováním středně zralých listů se zeleným žilkováním. Takto získané listy jsou následně sušeny uvnitř dobře odvětrané místnosti. Po krátké době jsou přemístěny na slunce k dokončení procesu sušení. Díky krátké době sušení si listy uchovají svou původní zelenou barvu.

Žlutý kratom

Žlutý kratom, nebo také gold kratom není považován za základní barvu. Je to především proto, že listy se žlutými žilkami neexistují. Tato barva kratomu je výsledkem mixovacího procesu. Vzniká smícháním zeleného, bílého a červeného kratomu v určitém poměru. Tento kratom je nicméně ve stálé nabídce většiny prodejců, a proto je určitě dobré ho také zmínit.

Dále se lze na trhu setkat i s hnědým kratomem, který je však poměrně vzácný.

Co na kratom legislativa?

Kratom je vnímán jako kontroverzní a z toho plyne také přístup ze strany vlád jednotlivých zemí, který je v různých částech světa zcela odlišný. Kratom je legální ve většině států USA, z evropských států je to například Německo, Španělsko, nebo Rakousko. V mnoha zemích byl však kratom postupem času zařazen na seznam návykových látek. Stalo se tak například na Slovensku, v sousedním Polsku, ale také v místech jeho domoviny, jako v Malajsii, nebo Vietnamu.

V České republice je v současné době kratom legální, není ale jakkoliv regulován, což přináší celou řadu rizik. Tím nejvíce skloňovaným faktem je, že ke kratomu se mohou dostat osoby mladší 18. let a také skutečnost, že kratom nepodléhá žádné kontrole kvality. Tato situace není ani zdaleka ideální, a proto se chystá regulace kratomu a dalších takzvaných psycho modulačních látek.