Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Jestli něco Češi milují, tak jsou to pomazánky. Paradoxně ve světě, kde jsem hojně vařil, se pomazánky moc nevyskytují. Jsou ale levné, chutné, výživově pohaté a hlavně je to další alternativa k obyčejnému máslu nebo margarínu. Když už mluvím o pomazánkách, tak v Čechách je rozhodně favoritem česneková.

Skoro se mi zdá, že když jdu na jakoukoliv návštěvu, všude dostanu jednohubky s česnekovou pomazánkou. Je pravdou, že někdy se objeví vylepšená o sýr. Za mě je ale rozhodně nejchutnější budapešťská. Zdá se, že podle názvu pochází z Maďarska, ale v Budapešti jsem na ní nenarazil.

Ať už je její původ jakýkoliv, tak je zkrátka dobrá. Nejen, že je barevně hezká a na jednohubkách i na chlebu vypadá hezky, ale také je chuťově zajímavější, než aby tam byl jen obyčejný česnek. Zároveň díky přítomnosti papriky zde máte také o trochu více živin. Nic pak nezkazíte, kdy smícháte tuto budapešťskou pomazánku s česnekem a sýrem.

Po právu se tak může tato pomazánka nazývat královnou, protože je to ozdoba každého večírku i rodinné sešlosti. Připravená je skutečně rychle, je levná a její přípravu zvládne i malý kluk. Když vás tak zaskočí návštěva a vy nemáte, co byste jim nabídli, můžete vyzkoušet tuto rychlou pomazánku.

Zdroj: Žádný Špeky

Budapešťská pomazánka

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

5

minut
Kalorie

113

kcal

Suroviny

  • 1 tvaroh

  • 1 červená paprika

  • 2 jarní cibulky

  • 1 PL mleté papriky

Postup

  • Postup přípravy této pomazánky je velice jednoduchý. Papriku a jarní cibulku si nakrájíme na jemno. Ideálně co nejjemněji.

  • Poté si v misce smícháme veškeré suroviny a dochutíme solí a pepřem. Ideálně necháme odležet v lednici přes noc, aby se chutě propojily.