Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Jestli něco Češi milují, tak jsou to pomazánky. Paradoxně ve světě, kde jsem hojně vařil, se pomazánky moc nevyskytují. Jsou ale levné, chutné, výživově pohaté a hlavně je to další alternativa k obyčejnému máslu nebo margarínu. Když už mluvím o pomazánkách, tak v Čechách je rozhodně favoritem česneková.
Skoro se mi zdá, že když jdu na jakoukoliv návštěvu, všude dostanu jednohubky s česnekovou pomazánkou. Je pravdou, že někdy se objeví vylepšená o sýr. Za mě je ale rozhodně nejchutnější budapešťská. Zdá se, že podle názvu pochází z Maďarska, ale v Budapešti jsem na ní nenarazil.
Ať už je její původ jakýkoliv, tak je zkrátka dobrá. Nejen, že je barevně hezká a na jednohubkách i na chlebu vypadá hezky, ale také je chuťově zajímavější, než aby tam byl jen obyčejný česnek. Zároveň díky přítomnosti papriky zde máte také o trochu více živin. Nic pak nezkazíte, kdy smícháte tuto budapešťskou pomazánku s česnekem a sýrem.
Po právu se tak může tato pomazánka nazývat královnou, protože je to ozdoba každého večírku i rodinné sešlosti. Připravená je skutečně rychle, je levná a její přípravu zvládne i malý kluk. Když vás tak zaskočí návštěva a vy nemáte, co byste jim nabídli, můžete vyzkoušet tuto rychlou pomazánku.
Zdroj: Žádný Špeky
Budapešťská pomazánka
4
5
minut113
kcalSuroviny
1 tvaroh
1 červená paprika
2 jarní cibulky
1 PL mleté papriky
Postup
Postup přípravy této pomazánky je velice jednoduchý. Papriku a jarní cibulku si nakrájíme na jemno. Ideálně co nejjemněji.
Poté si v misce smícháme veškeré suroviny a dochutíme solí a pepřem. Ideálně necháme odležet v lednici přes noc, aby se chutě propojily.