Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Langoš je velice oblíbené jídlo, které pochází z Maďarska. Na našem území se ale také úspěšně uchytil. Prakticky nenajdete pouť nebo trhy, kde by se ve stánku neprodával. Většinou je to podle původního receptu kynuté těsto vylepšené o jogurt, ze kterého se udělá placka. Tato placka se pak smaží zprudka ve fritéze.

Následně jsou tři varianty, čím ji potřít. První je česnek, kečup a sýr. Druhá varianta je z Moravy, kde ho potírají tatarkou a sýrem. Poslední je pak varianta na sladko, kdy ho posypete skořicovým cukrem. To je také velice dobré a přípomíná to trochu koblihy. Nicméně můj problém se všemi těmi recepty je, že je to zbytečně mastné.

Když jsem ho ve stánku dostal, tak z něj kapal olej a tácek byl celý mastný. Po požití mi bylo velice těžko a pálila žáha. To byl i důvod, proč jsem začal vymýšlet nový a lepší recept, který by byl křupavý a nadýchaný, ale zároveň nebyl tak mastný. Prozatím nejlepší recept, který jsem zkusil se skládá z brambor a tvarohu, které dodávají těstu vláčnost a křupavost. Navíc jsem celý langoš pekl téměř na suché pánvi. Kalorická zátěž je tak oproti klasickému jen minimální a můžete si ho tak dopřát i při dietě.

Zdroj: Žádný Špeky

Langoš

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

40

minut
Kalorie

171

kcal

Suroviny

  • 1 PL třtinového cukru

  • 1 droždí

  • 2 vejce

  • 1 tvaroh

  • 1 palička česneku

  • rajčatový protlak

  • 20 dkg eidamu

  • 250 g brambor

  • 200 g ovesných vloček

Postup

  • Do misky si dáme cukr a rozdrobíme si tam kvasnice. 

  • Kvasnice se pokoušíme utřit spolu s cukrem, dokud se neroztečou. 

  • Když jsou rozteklé, tak přidáme vejce, předvařené a na jemno nastrouhané brambory, tvaroh, sůl, pepř a dle potřeby rozmixované ovesné vločky.  

  • Mezitím si nastrouháme paličku česneku a smícháme s vodou, necháme odležet na pozdější potírání. 

  • Těsto vypracujeme do hladka. Necháme ho 30 minut vykynout. Poté ho rozdělíme na šest stejných dílků. 

  • Rozpálíme si pánev a lehce ji vymažeme olejem. Každý díl těsta těsně před pečením vytvarujeme do placky a dáme zprudka zapéct. 

  • Po vyndání z pánve ho potřeme česnekovou vodou, protlakem nebo kečepem a zasypeme strouhaným sýrem.