Luštěniny jsou od pradávna spjaty s naší kuchyní. Dnes se proto podíváme na fazole, a to konkrétně na fazolačku. Většina lidí ji má spojenou se školní jídelnou nebo restauracemi, kde se vařila podle tradičních „socialistických norem“. Tato varianta je například pro mne téměř nejedlá. Jejích chuť i konzistence bývá spíše mdlá.
To naše babičky ji uměly daleko lépe, protože vylepšily fazolačku o voňavou majoránku a někdy i o klobásku. Já jsem se přeci jen podíval do jiných kuchyní, zda nenaleznu další a třeba i lepší variantu této klasické polévky. Nejlepší variantu jsem nalezl v mexické kuchyni. Právě z tamních končin pochází fazole.
Dalo by se proto říci, že se jedná o původní recepturu polévky. Oproti běžné variantě je tato trochu nasládlá a zároveň nakyslá. Jedná se o příjemně svěží zážitek, který si můžete vylepšit například o trochu chilli. Každopádně jsem byl mile překvapen, když jsem ji poprvé jedl, protože není nikterak těžká a navíc je výživově pořadně hodnotná.
Zdroj: Žádný Špeky
Mexická fazolačka
6
porcí20
minut77
Suroviny
1 cibule
2 mrkve
2 papriky
2 rajčata
1 rajský protlak
1 nakládaná kukuřice
1 ČL chilli omáčky
1 nakládané červené fazole
4 stroužky česneku
1 zakysaná smetana
1,5 l zeleninového vývaru
1/2 limety
Postup
Do hrnce dáme trochu oleje a dáme rozpálit.
Přidáme nakrájenou cibulku a opékáme do zlatova.
Nyní přidáme nakrájené mrkve a restujeme do změknutí. Následně přidáme nakrájené papriky, rajčata a chilli. Dále osolíme a opepříme. Přidáme i nakrájené stroužky česneku a pět minut restujeme.
Podlijeme vývarem, přidáme protlak, nakládané fazole a kukuřici.
Budeme vařit asi 15 minut. Na konec dochutíme šťávou z limety.
TIP
- Je možné tuto polévku servírovat tradičně s nachos
- Pokud se polévka nezahustí sama, můžete použít rozmixované ovesné vločky.