Luštěniny jsou od pradávna spjaty s naší kuchyní. Dnes se proto podíváme na fazole, a to konkrétně na fazolačku. Většina lidí ji má spojenou se školní jídelnou nebo restauracemi, kde se vařila podle tradičních „socialistických norem“. Tato varianta je například pro mne téměř nejedlá. Jejích chuť i konzistence bývá spíše mdlá.

To naše babičky ji uměly daleko lépe, protože vylepšily fazolačku o voňavou majoránku a někdy i o klobásku. Já jsem se přeci jen podíval do jiných kuchyní, zda nenaleznu další a třeba i lepší variantu této klasické polévky. Nejlepší variantu jsem nalezl v mexické kuchyni. Právě z tamních končin pochází fazole.

Dalo by se proto říci, že se jedná o původní recepturu polévky. Oproti běžné variantě je tato trochu nasládlá a zároveň nakyslá. Jedná se o příjemně svěží zážitek, který si můžete vylepšit například o trochu chilli. Každopádně jsem byl mile překvapen, když jsem ji poprvé jedl, protože není nikterak těžká a navíc je výživově pořadně hodnotná.

Zdroj: Žádný Špeky

Mexická fazolačka

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

77

kcal

Suroviny

  • 1 cibule

  • 2 mrkve

  • 2 papriky

  • 2 rajčata

  • 1 rajský protlak

  • 1 nakládaná kukuřice

  • 1 ČL chilli omáčky

  • 1 nakládané červené fazole

  • 4 stroužky česneku

  • 1 zakysaná smetana

  • 1,5 l zeleninového vývaru

  • 1/2 limety

Postup

  • Do hrnce dáme trochu oleje a dáme rozpálit. 

  • Přidáme nakrájenou cibulku a opékáme do zlatova.

  • Nyní přidáme nakrájené mrkve a restujeme do změknutí. Následně přidáme nakrájené papriky, rajčata a chilli. Dále osolíme a opepříme. Přidáme i nakrájené stroužky česneku a pět minut restujeme. 

  • Podlijeme vývarem, přidáme protlak, nakládané fazole a kukuřici. 

  • Budeme vařit asi 15 minut. Na konec dochutíme šťávou z limety. 

TIP

  • Je možné tuto polévku servírovat tradičně s nachos
  • Pokud se polévka nezahustí sama, můžete použít rozmixované ovesné vločky.