Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Bramboráky jsou prastarým receptem, jehož podoby najdeme v mnoha kuchyních. Zjednodušeně řečeno jsou bramboráky prostě opečené bramborové placky. V různých krajích má toto tradiční jídlo i různé označení, ale v podstatě má vždy stejné suroviny, mezi které patří například majoránka, česnek nebo cibule.
Já jsem se rozhodl připravit vám jinou variantu tohoto populárního jídla. Místo brambor jsem použil celer. Vznikly mi tak celeráky, které jsou prostě jen jinou variantou bramboráků. Co vás ale hned na první pohled zaujme, je jejich jedinečná chuť. Celer je totiž chuťově daleko výraznější než brambory, takže i na tomto pokrmu se to projeví.
Chuť celeráků je mnohem plnější a lepší, než u bramboráků. To ani nezmiňuji zdravotní účinky celeru, které jsou všeobecně známé. Jestliže chcete připravit doma oběd nebo večeři a chcete být u toho za hvězdu, tak byste měli toto rozhodně vyzkoušet. Je to jednoduché, rychlé, levné a zároveň je to i návykové. Můžete si být jisti, že jedna dávka nebude stačit.
Zdroj: Žádný Špeky
Celeráky
4
servings30
40
minutes300
kcalSuroviny
1 menší celer
3 mrkve
1 cibule
2 vejce
1 PL majoránky
1/2 sušeného česneku
1 ČL kmínu
ovesné vločky
Postup
Celer a mrkev si očistíme a nastrouháme na jemném struhadle.
Přidáme vejce, majoránku, kmín, sůl, pepř a na jemno nakrájenou cibuli.
Podle potřeby přidáváme rozemleté ovesné vločky.
Těsto promícháme.
Dáme si rozpálit pánev, přidáme trochu oleje nebo sádla a zprudka opékáme z obou stran.