Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Po Velikonocích mají všichni jeden společný problém, a to přebytek vajíček. Po pandemii koronaviru mi přijde, že těch koledníků chodí méně, ale stejně jich je dost. Co s těmi vajíčky? Můžete si udělat vaječnou tlačenku nebo vajíčkovou pomazánku. Klasický recept říká, že tam musí přijít majonéza, cibule a okurka.
Já ale nemám příliš v lásce recepty, které jsou podle starých norem ČSN a zvláště ne ty, které obsahují majonézu. Všechny ty saláty mi pak prostě chutnají stejně a navíc jsou celkem špatně stravitelné. Jak si tedy připravit vajíčkovou pomazánku trochu jinak?
Letos jsem pro vás připravil recept, do kterého jsem přidal tuňáka. O zdravotních benefitech tuňáka ani nemusím mluvit, protože to každý ví a dalo by to na samostatný článek, ale v kombinaci s vajíčky a jarní cibulkou je to skutečně božská kombinace.
Rozhodně můžu prohlásit, že toto je prostě nejlepší vajíčková pomazánka. Až ji vyzkoušíte, tak zjistíte, že už jinou dělat nebudete. Hlavně ji budete mít prostě jinou než všichni okolo vás. Nemluvě o tom, že jí můžete jíst bez výčitek, protože je nejen chutná, ale také zdravá.
Vajíčková pomazánka s tuňákem
6
porce15
101
kcalSuroviny
4 vejce
1 tvaroh
1 PL plnotučné hořčice
3 jarní cibulky
2 nakládané okurky
4 ředkvičky
1 tuňák
Postup
V misce smícháme tvaroh s hořčicí, osolíme a opepříme.
Do toho přidáme na jemno nasekanou cibulku, okurky a ředkvičky a opět promícháme.
Na konec zamícháme i na tvrdo uvařená vejce, která jsme si pokrájely na malé kostičky a jednoho tuňáka z konzervy naloženého v oleji nebo ve vlastní šťávě. Opatrně promícháme a případně ještě dochutíme.