Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Omeleta se sice může zdát, jako jednoduchý pokrm, ale vězte, že není. Odvážím si tvrdit, že ani většina profesionálních kuchařů ji neumí správně připravit. Většina z nich totiž tuto vaječnou placku opeče pořádně z obou stran. Tím vznikne leda vyschlý svítek. Klasická vaječná omeleta má být kyprá a nadýchaná.
Proto, abychom dosáhli tohoto cíle je nezbytné, aby kuchař znal řádný postup. Já sám jsem se pořádnou omeletu naučil až během svého působení v cizině. Trik spočívá v tom, že vajíčka neděláte zprudka, ale volně.
Vždy jakoby od kraje pánvičky odhrnete vajíčka směrem ke středu, a poté je na volné místo nalijete z ostatních částí pánve. Takto to opakujete. Když už je na povrchu omeleta lesklá a vláčná, ale ne tekutá, tak ji posypete nakrájenou šunkou, špenátem či uzeným lososem a vypnete plotýnku. Následně již můžete servírovat.
Vaječná omeleta
2
porce5
minut172
Suroviny
5 vajec
2 PL vody
50 g šunky
hrst pažitky
Postup
Pánev lehce rozpálíme a budeme ji držet na středním plameni. Přidáme tam trochu oleje či másla.
Vejce si rozklepneme, osolíme, opepříme a nalijeme na pánev.
Obracečkou vždy z kraje pánve směrem ke středu odhrábneme směs a z okolních stran toto volné míso opět zalijeme, viz video.
To opakujeme do té doby, dokud je povrch tekutý. Jak přestane být tekutý, ale je stále ještě vláčný, zasypeme omeletu nakrájenou šunkou a pažitkou a odstavíme.