Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Lečo je neskutečně lahodný, šťavnatý a zdravý pokrm. Zrovna tak ale může být ve špatném podání nevzhledné a chuťově nezáživné jídlo. Češi do něj totiž dávají cukr, ocet a také vajíčka. Díky tomu pak může tohle výborné jídlo vypadat „jako by to již někdo jedl“. My jsme si to ale připravili poctivě a podle původního receptu.
Původně se jedná o maďarské jídlo, kde je základem paprika a rajčata. Tato výborná a zdravá zelenina se nechá podusit a jídlo je na světě. V Maďarsku je daleko větší teplo, a proto i tamní zelenina je šťavnatější a sladší. Proto se tam již nepřidává cukr. Naše zelenina tak výrazná bohužel není.
Existuje také několik alternativ. Do leča můžete například přidat hovězí maso nebo klobásku. Právě pro variantu s paprikovou klobásou jsme se rozhodli i my. Je to jednoduché a přitom velice chutné. Pokud vyzkoušíte tento původní recept, tak se na tu veřejně dostupnou parodii už ani nepodíváte.
Zdroj: Žádný Špeky
Maďarské lečo s klobáskou
2
porce15
93
kcalSuroviny
1 cibule
1 maďarská klobása
3 červené papriky
1 zelená paprika
4 rajčata
1 ČL mleté papriky
Postup
Rozpálíme si pánev a přidáme tam trochu oleje.
Přidáme na půl kolečka nakrájenou cibuly a necháme ji jen chvíli do sklovata opékat. Poté přidáme na malá kolečka nakrájenou maďarskou klobásu.
Vše společně chvíli opékáme a přidáme na nudličky nakrájenou papriku. Tu osolíme, opepříme a můžeme dle potřeby přidat i chilli.
Společně opékáme asi pět až deset minut.
Jako poslední přidáme nakrájená rajčata a společně pod pokličkou dusíme. Většinou zelenina pustí dost šťávy, ale kdyby ne, tak můžete přidat trochu vody.