Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Domácí šunková klobása, oblíbená delikatesa v mnoha domácnostech, je symbolem tradiční řemeslné kuchyně a lákavé chutě. Tato lahůdka je spojována s rodinnými oslavami, svátky a příjemnými večery s přáteli. Přestože může vypadat recept jako náročný, vytvoření domácí šunkové klobásy je zcela možné i v domácím prostředí s několika jednoduchými postupy.

Základem dobré domácí šunkové klobásy jsou kvalitní suroviny. Zvolení čerstvého vepřového masa, vhodného koření a soli je klíčem k vytvoření autentické chuti a textury. Řemeslné zpracování masa je dalším důležitým krokem. Masa se může nakrájet, rozemelet a smíchat s kořením, aby vytvořilo kompaktní směs. Tato směs se poté plní do střívka a formuje do podoby klobásy.

Domácí šunková klobása nabízí také prostor k variaci a inovaci. Můžete experimentovat s různými druhy masa, kořením a přísadami, abyste vytvořili svůj vlastní unikátní recept. Například přidání česneku, pepře nebo bylinek může dodat klobásám nové chutě a aromata. Stejně tak můžete zkoušet různé techniky úpravy masa, jako je marinování nebo kouření, aby se dosáhlo ještě bohatší chuti.

Pro dosažení maximální chutě a kvality vaší domácí šunkové klobásy je dobré dodržovat několik užitečných tipů a triků. Například pečlivě vybírejte maso s nízkým obsahem tuku a správnou kombinaci koření pro dosažení rovnováhy chutí. Dále je důležité dbát na správné skladování masa a přesně dodržovat časové a teplotní údaje během procesu přípravy.

Zdroj: Žádný Špeky

Domácí šunková klobása

Počet porcí

10

porcí
Doba přípravy

4

hodiny
Cooking time

40

minutes
Kalorie

171

kcal

Ingredients

  • 750 g vepřové krkovice

  • 750 g vepřového boku

  • 20 g pragandy

  • 1 PL majoránky

  • pepř

  • 1/2 PL bukového kouřového aroma

  • 3 m vepřových střívek

Postup

  • Na mlýnku si nejdříve rozemeleme libové maso na hrubo. 

  • Následně si nameleme tučnější maso na jemno. 

  • Smícháme to v míse a přidáme pragandu, majoránku, kouřové aroma.

  • Vše pořádně promícháme, aby vznikla kompaktní hmota, která je propojená bílkovinou.

  • Na mlýnek si dáme nástavec na klobásy a nasuneme na ně střívka, která jsme si propláchly a namočili alespoň půl hodiny do vlažné vody. 

  • Celé střívko si opatrně nasuneme na nástavec a na druhém konci uděláme uzel. 

  • Nyní opatrně točíme mlýnkem a plníme střevo. Druhou rukou si pomáháme. 

  • Když už máme těsta málo, tak tam dáme třeba kousek chleba, který nám pomůže vytlačit všechnu směs. 

  • Na konci střívka uděláme také uzel. Pomocí obyčejného provázku zavážeme vždy po cca 5-10 cm podle toho, jak chce mít velké klobásky. 

  • Klobásky dáme na pekáč a lehce podlijeme vodou a dáme je péct přikryté alobalem na 4 hodiny na 65 stupňů. 

  • Na posledních 30 minut můžeme alobal sundat.