Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Domácí šunková klobása, oblíbená delikatesa v mnoha domácnostech, je symbolem tradiční řemeslné kuchyně a lákavé chutě. Tato lahůdka je spojována s rodinnými oslavami, svátky a příjemnými večery s přáteli. Přestože může vypadat recept jako náročný, vytvoření domácí šunkové klobásy je zcela možné i v domácím prostředí s několika jednoduchými postupy.
Základem dobré domácí šunkové klobásy jsou kvalitní suroviny. Zvolení čerstvého vepřového masa, vhodného koření a soli je klíčem k vytvoření autentické chuti a textury. Řemeslné zpracování masa je dalším důležitým krokem. Masa se může nakrájet, rozemelet a smíchat s kořením, aby vytvořilo kompaktní směs. Tato směs se poté plní do střívka a formuje do podoby klobásy.
Domácí šunková klobása nabízí také prostor k variaci a inovaci. Můžete experimentovat s různými druhy masa, kořením a přísadami, abyste vytvořili svůj vlastní unikátní recept. Například přidání česneku, pepře nebo bylinek může dodat klobásám nové chutě a aromata. Stejně tak můžete zkoušet různé techniky úpravy masa, jako je marinování nebo kouření, aby se dosáhlo ještě bohatší chuti.
Pro dosažení maximální chutě a kvality vaší domácí šunkové klobásy je dobré dodržovat několik užitečných tipů a triků. Například pečlivě vybírejte maso s nízkým obsahem tuku a správnou kombinaci koření pro dosažení rovnováhy chutí. Dále je důležité dbát na správné skladování masa a přesně dodržovat časové a teplotní údaje během procesu přípravy.
Zdroj: Žádný Špeky
Domácí šunková klobása
10
4
hodiny40
minutes171
kcalIngredients
750 g vepřové krkovice
750 g vepřového boku
20 g pragandy
1 PL majoránky
pepř
1/2 PL bukového kouřového aroma
3 m vepřových střívek
Postup
Na mlýnku si nejdříve rozemeleme libové maso na hrubo.
Následně si nameleme tučnější maso na jemno.
Smícháme to v míse a přidáme pragandu, majoránku, kouřové aroma.
Vše pořádně promícháme, aby vznikla kompaktní hmota, která je propojená bílkovinou.
Na mlýnek si dáme nástavec na klobásy a nasuneme na ně střívka, která jsme si propláchly a namočili alespoň půl hodiny do vlažné vody.
Celé střívko si opatrně nasuneme na nástavec a na druhém konci uděláme uzel.
Nyní opatrně točíme mlýnkem a plníme střevo. Druhou rukou si pomáháme.
Když už máme těsta málo, tak tam dáme třeba kousek chleba, který nám pomůže vytlačit všechnu směs.
Na konci střívka uděláme také uzel. Pomocí obyčejného provázku zavážeme vždy po cca 5-10 cm podle toho, jak chce mít velké klobásky.
Klobásky dáme na pekáč a lehce podlijeme vodou a dáme je péct přikryté alobalem na 4 hodiny na 65 stupňů.
Na posledních 30 minut můžeme alobal sundat.