Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Každý má jiné preference, když jde někam na výlet či jede na dovolenou. Jednou z nejdůležitějších věcí je ale spánek. Za mě osobně je totiž důležité, jak se vyspíte. Když jsem spal pod širým nebem a špatně jsem si připravil lóže, tak mne celou noc tlačily kořeny do zad. Druhý den jsem byl nevyspalý, bez energie a nedokázal jsem dělat prakticky nic. Věřte mi, že pokud nejste dobře vyspaní, tak ani nejkrásnější výhled na světě vás nezachrání.

To stejné platí i o ubytování v hotelu či penzionu. Nikde nemáte zaručeno, že tam mají postel, která vám bude vyhovovat. Já mám navíc takový zvyk, že rád spím s vyšším polštářem. Bohužel na všech ubytováních mají jen extrémně nízké polštáře. Takové bych potřeboval alespoň čtyři, abych si je poskládal na sebe a dosáhl tak potřebné výšky. Tento problém mne dlouho trápil, až jsem začal hledat alternativy, jak si zajistit pohodlný spánek i mimo domov.

Kdysi jsem to řešil tak, že jsem si pořídil nafukovací polštář, ale ten také není pohodlný. Nafukovací polštáře často postrádají stabilitu a pevnost, kterou potřebujete, abyste si během spánku skutečně odpočinuli.

Proto mne zaujala možnost cestovního polštáře z paměťové pěny od společnosti Naturehike. Vlastně tato společnost nabízí hned několik variant, a to o váze 790 g, 250 g a 175 g. To jsem ještě neviděl a přišlo mi to velice sympatické, protože každý má rád jinou tloušťku polštáře. Možnost volby mezi různými váhami a velikostmi je pro zákazníka skvělým bonusem.

Nicméně já jsem si pořídil variantu 790 g a rozhodl jsem se, že vám zprostředkuji recenzi a své dojmy. Polštář samotný je poměrně velký a má rozměry 50 x 32 x 11 cm. Pro potřeby spánku je to ale naprosto ideální. Velikost zajišťuje dostatečnou oporu nejen pro hlavu, ale i pro krk, což je klíčové pro prevenci bolestí a ztuhlostí. Vzhledem k tomu, že je z paměťové pěny, tak se dá také velice pěkně sbalit do pytle, který jsem k tomu obdržel.

Po sbalení se dostanete na rozměry 30 x 15 cm. Tyto rozměry jsou již dobré, protože není problém si tento pytel s polštářem připnout na batoh, pod batoh a nebo ho zavřít horním víkem batohu. Zkrátka po sbalení je to velice mobilní. Váha mé varianty je, jak už jsem říkal, 790 g. Je to odpovídající váha vzhledem k velikosti. Mám rád větší polštáře, takže musím počítat s tím, že ten polštář bude těžší. I přes vyšší váhu je však polštář dobře přenosný a nezabírá příliš mnoho místa, což oceníte při delších cestách.

Polštář je vyrobený z materiálu velur, což je paměťová pěna. Paměťová pěna není obyčejný molitan. Vyznačuje se totiž několika dobrými vlastnostmi, které bych rád uvedl. Předně se jedná o materiál ekologický, antibakteriální a šetrný k pokožce.

To znamená, že i když máte citlivou pokožku nebo trpíte alergiemi, můžete tento polštář bez obav používat. Mimo to je polštář prodyšný, měkký a velice příjemný na dotek. Celý polštář má samozřejmě i svůj povlak, protože se počítá s tím, že ho můžete nejen umazat, ale i propotit. Tento povlak pak můžete dle instrukcí vyprat i v pračce, což usnadňuje údržbu a zajišťuje dlouhou životnost výrobku.

Za mě se tak jedná o velice užitečné vybavení, které opravdu oceňuji. Na tento polštář jsem si tak zvykl, že na něm spím i doma. Je prodyšný, příjemný, měkký a nebolí z něj za krkem. Proto mohu tento výrobek jednoznačně doporučit. Hodí se i při opalování na dece, kdy chcete mít podloženou hlavu. Kromě toho je skvělým společníkem i při dlouhých cestách autem nebo letadlem, kdy je komfort během spánku klíčový.

Děkujeme společnosti Naturehike za zapůjčení cestovního polštářku z paměťové pěny.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky