Foto: Freepik

Typy nožů

Existují dva základní typy nožů, které jsou při přežití a outdoorových aktivitách nejčastěji používány: skládací nože a nože s pevnou čepelí.

Skládací nože jsou kompaktní a často jsou součástí multifunkčních nástrojů. Jsou ideální pro drobné práce, jako je vyřezávání, výroba třísek a další jemné úkoly. Nevýhodou je, že kvůli bodu otáčení nejsou vhodné pro těžké práce, jako je sekání dřeva nebo jiné náročné úkoly.

Nože s pevnou čepelí jsou robustnější a jsou navrženy tak, aby zvládly i náročnější úkoly. Tyto nože vyžadují pouzdro, které chrání jak čepel, tak uživatele před zraněním. Jsou vhodné pro sekání, obušky a další těžkou práci v přírodě.

Kvalita nože

Kvalitní nůž by měl mít alespoň tříčtvrteční třeň. Třeň je část nože, která zasahuje do rukojeti a poskytuje noži pevnost. Nože s plným hrotem mají souvislý kus kovu, který probíhá celou rukojetí, což zajišťuje větší stabilitu a odolnost. Naopak nože s částečným hrotem mohou být náchylné k prasknutí nebo odlomení pod tlakem.

U skládacích nožů je důležité, aby se v otevřeném stavu čepel neviklala a byla pevně zajištěna. Zamykací mechanismus je klíčový pro zajištění bezpečnosti a pevnosti nože.

Materiál čepele

Nože mohou být vyrobeny z nerezové nebo uhlíkové oceli.

Nerezová ocel je oblíbená pro svou odolnost vůči korozi, což je ideální pro použití ve vlhkém prostředí. Nicméně, nerezová ocel je také křehčí a může se při silném nárazu nebo ohnutí lámat.

Uhlíková ocel je pružnější a méně náchylná k prasknutí. Její hrany se snadněji ostří, ale vyžaduje pravidelnou údržbu, aby nezrezla. Pokud plánujete nožem často pracovat ve vlhkém prostředí, zvažte nože z nerezové oceli.

Rukojeť

Rukojeť nože je klíčová pro komfort a bezpečnost. Vyhněte se nožům s ostrými hranami na rukojeti, které mohou způsobit puchýře při dlouhodobém používání. Hledejte rukojeti s hladkými, zaoblenými hranami a pohodlným úchopem. Pokud nejste zvyklí často pracovat s noži, zvažte rukojeť s ochranným prvkem, který snižuje riziko poranění.

Styl zkosení

Úkos nebo grind nože označuje tvar kovu nejblíže ostří. Plochý úkos, který tvoří rovnoměrný tvar V, je ideální pro pevné čepele používané k tvrdé práci.

Broušení dlátem, kde jedna strana zkosení je plochá a druhá šikmá, je skvělé pro jemné vyřezávání. Tento typ broušení je běžně k dispozici pro leváky, ale je důležité si ověřit, že vám broušení vyhovuje, pokud jste pravák. Tento styl je vhodný pro odstranění vrstev materiálu, nikoli pro sekání dřeva.

Zoubkované ostří může vypadat efektně, ale pro přežití v přírodě není příliš praktické. Pokud nekrájíte pouze chleba, vyhněte se zoubkovaným nožům.

Příslušenství

Multifunkční nástroje by měly být jednoduché a praktické. Příliš mnoho nástrojů může být zbytečné a nepraktické. Ideální je mít nástroj s maximálně 10 funkcemi.

Šňůrky nebo lanka jsou užitečné pro zajištění nože proti ztrátě. Nože s možností uchycení smyčky nebo lanka se snadněji naleznou a mohou být připevněny k vybavení.

Doporučení pro nože

Pro maximální flexibilitu Jessie Krebs doporučuje nosit tři nože: malý kapesní nůž pro jemné práce, multifunkční nástroj pro různé úkoly a pevný nůž s uhlíkovou čepelí pro těžkou práci. Velké nože, jako jsou mačety, jsou zřídka potřeba.

Při výběru nože je důležité myslet na zákonnost, bezpečnost a údržbu. Kvalitní nůž může být klíčovým nástrojem pro přežití v přírodě a správná volba může mít zásadní vliv na vaši bezpečnost a efektivitu při plnění úkolů.

Tyto rady vám mohou pomoci vybrat si správný nůž, který vám poskytne potřebnou spolehlivost a funkčnost v náročných podmínkách.

Zdroj: BackPacker.com (odkaz)