Foto: Freepik

Plast a horká voda: Kombinace, která není ideální Představte si, že připravujete čaj, ale místo konvičky použijete plastový kelímek. Pravděpodobně byste to neudělali. Proč tedy vaříme rýži v plastových sáčcích? Horká voda může způsobit uvolnění škodlivých chemikálií z plastu do jídla. Proto je doporučeno konzumovat rýži vařenou v těchto sáčcích jen zřídka, ideálně vůbec (zdroj).

Uvolňování bisfenolu A při vaření Když vaříte rýži v plastových sáčcích, do vody se uvolňuje bisfenol A (BPA). Tato chemikálie se při vysokých teplotách může dostat do jídla, což je problematické, protože rýže obsahuje mnoho sacharidů (zdroj). Další nebezpečné látky, jako ftaláty, se mohou uvolňovat z PVC obalů do potravin, například masa. Bisfenol A je v našem každodenním životě běžný a přicházíme s ním do styku často (zdroj).

Foto: Freepik

Zdravotní rizika bisfenolu A I když je koncentrace bisfenolu A v potravinách obecně nízká a regulována, i malé množství může být nebezpečné. BPA napodobuje estrogen a narušuje hormony v těle, což může ohrozit endokrinní systém a vývoj plodu a dětí. Také může zvýšit riziko vzniku rakoviny a odolnost proti chemoterapii. Vyšší hladiny BPA jsou spojeny s obezitou a cukrovkou (zdroj).

Kde se bisfenol A nachází Bisfenol A se vyskytuje v mnoha potravinách a obalech. Najdeme ho v plastových talířcích, lahvích a obalech hotových jídel. Kromě toho se nachází v kosmetice, jako jsou opalovací krémy, laky na nehty a rtěnky, a také v termopapíru účtenek. Po manipulaci s účtenkou je vhodné si umýt ruce (zdroj).

Doporučení a závěr Pro snížení expozice bisfenolu A je doporučeno používat skleněné nebo nerezové nádoby pro přípravu a skladování potravin. Vyhýbejte se plastovým obalům, pokud je to možné, a vždy si myjte ruce po kontaktu s termopapírem. Přijetí těchto opatření může přispět k vašemu zdraví a snížit riziko spojené s bisfenolem A (zdroj).

Podle studie publikované v časopise “Environmental Health Perspectives” je bisfenol A spojován s narušením endokrinního systému a zvýšeným rizikem různých zdravotních problémů. Americká organizace FDA varuje před používáním plastů obsahujících BPA pro potravinářské účely, zejména při vystavení vysokým teplotám (zdroj).

Při přípravě rýže je tedy lepší zvolit tradiční metody vaření bez použití plastových sáčků, čímž minimalizujete riziko expozice škodlivým chemikáliím (zdroj).