Foto: Freepik

I když se u nás prostě říká rýže, tak ve skutečnosti ji dělíme na velké množství odrůd podobně jako víno. Počítáme-li však jen ty základní druhy, můžeme uvažovat o třech, a to:

  • dlouhá – má protáhlá zrna cca 6-8 mm dlouhá a mezi hlavní zástupce patří rozhodně rýže basmati

  • středně dlouhá – její zrnka jsou 5-6 mm dlouhá a je silnější a lehce lepkavá

  • krátká – tato zrna jsou logicky nejkratší a dosahují zhruba 4 mm. Na povrchu mají množství škrobu, které ji dělá více krémovou a lepivou, a proto se nejčastěji používá například na rizoto.

Již podle různých úrovní lepivosti lze uvažovat, že se každá odrůrda používá na jiný pokrm a každá odrůda se pak vaří zcela jiným způsobem. Spolu s tím, jak se liší její lepivost se logicky liší i složení, obsah živin, škrobu, chuti i barvy. Máme rýži jasmínovou, basmati, natural, divokou či arborio.

Jakou rýži vybrat?

Pro zjednodušení můžeme uvažovat o krátkozrnné rýži, která je spíše baculatá, a hodí se zejména pro jídla s kašovitou či krémovou konzistencí. Ideální je tak pro italské risotto, mléčnou rýži či rýžové nákypy. Tato rýže má na svém povrchu poměrně hodně škrobu nebo se škrob ve velkém množství uvolňuje při vaření a tím dochází k houstnutí.

Podlouhlá a špičatá rýže je pak specifická tím, že se tolik nelepí a hodí se pro dušení pod pokličkou. Sem patří třeba basmati či jasmínová rýže. Hlavní rozdíl mezi jasmínovou a basmati je ten, že basmati méně lepí a má příjemné aroma, kdežto jasmínová pochází z Thajska, více lepí a voní po jasmínu.

Foto: Freepik

Jak správně uvařit rýži krok za krokem?

Dávkování

Jako první si musíme ujasnit dávkování. Pokud není rýže ve varných sáčcích, tak většina lidí tápe. Je to ale velice prosté. Na jednu osobu se počítá 80 g syrové rýže, špetka soli a alespoň trojnásobek vody. Rýže totiž obrovským způsobem nabude.

Jaký hrnec

Nejlepší pro rýži je mít širší hrnec. Mnoho lidí si bere úzký a vysoký. Zde je ale problém, že rýže ve spodu bude slisovaná rýží na vrchu. Proto je lepší vzít širší hrnec, aby se objem rýže lépe a rovnoměrně rozložil. Samozřejmostí je i mít k tomuto hrnci poklici, která je odpovídající velikosti.

Kolik rýže

Nejlépe se množství rýže a vody odhaduje pomocí hrnku. Rýži si zvažte a poté přesypte do vašeho oblíbeného hrnku. Zjistíte, že 80 g na jednu porci je třeba akorát jeden hrnek. Pro příště tak budete vědět. V ideálním případě je dobré dát přesně tolik vody, aby se během vaření celá vsákla a zároveň byla rýže uvařená do měkka. Ideální poměr je na jeden hrnek vody se dává jeden a půl hrnku vody.

Foto: Freepik

Proplachování rýže

Jeden z triků našich babiček, na který se ale poměrně rychle zapomnělo, je proplachování rýže. Rýže má na povrchu škrob a mohou tam být i nejrůznější nečistoty. Je proto vždy dobré ji dát do sýta a několikrát proudem studené vody propláchnout. Rýže se díky tomu nebude lepit a bude kyprá.

Restování rýže

Na ploténku si dejte rozpálit kastrol s trochou oleje. Po rozpálení přidejte vaši propláchnutou rýži a zprudka ji pár minut opékejte. Nesmí se vám ale připálit, musíte stále míchat. Rýže tímto krásně zbělá a začně uvolňovat přijemnou vůni a aroma. Jakmile začnou zrníčka poskakovat na dně, je ten pravý moment zalít rýži odměřenou vodou. Poté přidáte jen sůl, zamícháte, přikryjete poklicí a necháte na mírném plameni vařit (nebo spíše dusit) zhruba 15 minut.

Dušení rýže

Zde je potřeba upozornit, že s rýží nesmíte manipulovat, míchat ji ani koukat pod pokličku. Jakmile uplyne oněch 15 minut, můžete odklopit pokličku a rýži promíchat. Nesmíte však míchat lžící nebo vařečkou, nýbrž velkou vidličkou, abyste rýži neuplácali a nepomačkali.

Závěr

Místo toho, abyste do vařící vody hodili sáčky s rýží můžete rýži připravit takto, ve stylu našich babiček. Odměnou je bílá, lesklá, nelepivá a kyprá rýže, která bude mít zcela jinou chuť i konzistenci. Vaše snaha se vám vyplatí. Za nás pak můžeme doporučit jako kvalitní rýži basmati či jasmínovou, které jsou skutečně krásně aromatické ve srovnání s dlouhozrnnou či parboiled.

Zdroj: Delish.com (odkaz)