Ve světě kávy existuje mnoho pojmů, které mohou být pro nezasvěceného návštěvníka kavárny poněkud matoucí. Espresso, ristretto, lungo nebo flat white – to všechno jsou názvy, které slyšíme denně, ale ne každý ví, co přesně znamenají. Přitom správně si objednat kávu je dnes základní dovednost, která vám může zpříjemnit nejen návštěvu kavárny, ale i každodenní chvíle s vaším oblíbeným nápojem.

Základní jednotkou v kavárenském světě je espresso. Tento malý, silný šálek kávy je základem mnoha dalších nápojů. Pokud si objednáte espresso, dostanete 30 ml intenzivního moku, který vás rychle postaví na nohy. Pro ty, kteří hledají něco ještě intenzivnějšího, je tu ristretto – menší a silnější verze espressa s výraznější chutí.

Milovníci mléčné pěny si přijdou na své u nápojů jako je cappuccino nebo flat white. Cappuccino kombinuje espresso s horkým mlékem a vrstvou pěny, zatímco flat white nabízí dvojitou dávku espressa smíchanou s jemnou mikropěnou. Tyto nápoje nejenže vypadají lákavě, ale také uspokojí různé chuťové preference.

Foto: Freepik

Pro ty, kteří dávají přednost větším šálkům kávy, jsou tu nápoje jako lungo nebo americano. Lungo je espresso prodloužené horkou vodou, čímž se zvětší jeho objem a zjemní chuť. Americano, populární zejména v USA, je espresso dolité ještě větším množstvím horké vody, což vytváří nápoj podobný klasické filtrované kávě.

Ať už preferujete jakýkoliv typ kávy, důležité je vědět, co přesně si objednáváte. Tento průvodce vám pomůže se zorientovat a najít svou oblíbenou variantu, která zpříjemní váš den a povzbudí vaše smysly.

Espresso

Espresso je základem mnoha kávových nápojů. Pokud si objednáte espresso, dostanete malý, silný šálek kávy o objemu 30 ml. Tento nápoj je charakteristický svou intenzivní chutí a vrstvou pěny zvanou crema. Espresso je ideální volbou, pokud potřebujete rychle získat energii a probudit svou mysl.

Ristretto

Ristretto je ještě menší než espresso, ale má intenzivnější chuť. Při jeho přípravě je použito stejné množství kávy jako u espressa, ale menší množství vody. Výsledkem je 20 ml velmi silné kávy, která je chuťově výrazná, ale obsahuje méně kofeinu.

Espresso Macchiato

Espresso Macchiato je espresso s trochou mléčné pěny na vrcholu. Název „macchiato“ znamená „skvrnité“, což odkazuje na skvrny mléčné pěny na povrchu kávy. Tento nápoj je ideální pro ty, kteří chtějí jemnější chuť než čisté espresso.

Foto: Freepik

Espresso Doppio

Pokud jedno espresso nestačí, můžete si objednat espresso doppio, což je dvojitá dávka espressa. Tento nápoj obsahuje 60 ml kávy a je skvělou volbou pro ty, kteří potřebují silnější dávku kofeinu.

Lungo

Lungo je oblíbený mezi milovníky černé kávy. Jedná se o espresso, které je dolité horkou vodou, čímž se zvětší objem a sníží intenzita chuti. Ideální je pro ty, kteří chtějí delší požitek z kávy, například při čtení novin.

Americano

Americano je podobné lungo, ale obsahuje více vody. Tento nápoj je espresso dolité horkou vodou v poměru 1:5, čímž vzniká větší, méně intenzivní káva. Americano je oblíbené mezi těmi, kteří preferují velké šálky černé kávy.

Cappuccino

Cappuccino je jedním z nejoblíbenějších kávových nápojů. Skládá se z espressa, horkého mléka a vrstvy mléčné pěny. Tradičně se podává v šálku o objemu 150 až 180 ml. Moderní verze cappuccina může obsahovat mikropěnu, která má konzistenci husté tekuté smetany.

Flat White

Flat White pochází z Austrálie a je stále populárnější po celém světě. Tento nápoj obsahuje dvojité espresso a mikropěnu. Je méně pěnový než cappuccino, ale zároveň silnější díky dvojité dávce espressa.

Caffè Latte

Caffè Latte je ideální pro ty, kteří milují mléčnou kávu. Tento nápoj se skládá z espressa a velkého množství mléka s menší vrstvou pěny. Obvykle se podává v šálku o objemu 280 až 330 ml.

Latte Macchiato

Latte Macchiato je „obrácený“ caffè latte. Nejprve se do vysoké sklenice nalije mléčná pěna, která se oddělí od mléka a vytvoří pevnou vrstvu. Poté se přidá espresso, které vytvoří typickou kávovou skvrnu na povrchu. Výsledkem jsou tři vrstvy: mléko, káva a pěna.

Závěr

Kavárenská kultura nabízí širokou škálu kávových nápojů, které uspokojí různé chutě a preference. Ať už máte rádi silné espresso, jemné cappuccino nebo mléčné latte, výběr je široký. Naučte se správně objednávat a objevte svůj ideální šálek kávy.

Zdroj: Marianne.cz (odkaz)