Foto: Freepik

Chorvatsko se již dlouhá léta těší obrovské oblibě mezi českými turisty, kteří sem míří za sluncem a teplým Jaderským mořem. S rostoucím zájmem o dovolenou v této krásné zemi je důležité se dobře připravit na cestu. Rok 2024 přináší několik novinek, které mohou ovlivnit vaše plány a usnadnit cestu autem či obytným vozem. Tento článek vám poskytne podrobné informace o nových dálničních známkách, poplatcích a trasách, abyste mohli svou cestu co nejlépe naplánovat.

Jedním z nejdůležitějších aspektů plánování cesty do Chorvatska je výběr správné trasy a znalost aktuálních dálničních poplatků. Rakousko a Maďarsko například letos zavedly jednodenní dálniční známky, což může být výhodné pro krátkodobé cestovatele.

Slovinsko již před několika lety přešlo na elektronický systém mýtného, což usnadňuje nákup známek online. Chorvatsko také plánuje přechod na elektronický systém mýta, který bude testován koncem roku 2024. Tyto změny mohou výrazně ovlivnit vaši cestu a její náklady.

Pokud cestujete s rodinou a dětmi, je dobré zvážit, jaké trasy zvolit a kde přenocovat. Například na trase přes Rakousko můžete využít dálnici A10, která nabízí krásné výhledy na Alpy, ale také vyžaduje pozornost kvůli možným dopravním omezením. Přenocování v Rakousku vám umožní pohodlnější cestu, zvláště pokud cestujete s malými dětmi nebo domácími mazlíčky. Při cestování obytným vozem je důležité být připraven na specifické výzvy, jako jsou výšková omezení a manévrování v kempech.

Foto: Freepik

Cílem většiny českých turistů je poloostrov Istrie, známý svou krásnou přírodou a čistým mořem. Cesta do Istrie může být zážitkem sama o sobě, pokud je dobře naplánována. Tento návod vám poskytne všechny potřebné informace, abyste si svou dovolenou mohli užít naplno a bez zbytečných starostí. Bez ohledu na to, zda jedete na týden nebo na delší dobu, správné plánování vám zajistí hladký průběh cesty a příjemné zážitky v Chorvatsku.

Novinky v dálničních známkách

Rakousko zavedlo novou jednodenní dálniční známku za 8,60 eur (přibližně 221 Kč). Tato varianta je výhodná pro krátkodobé cestovatele. Desetidenní známka vyjde na 11,50 eur (295 Kč). Pokud plánujete cestu na více než deset dní, můžete zvolit i dvouměsíční známku za 28,90 eur (742 Kč).

Maďarsko také představilo jednodenní dálniční známku za 5 150 forintů (360 Kč). Desetidenní známka stojí 6 400 forintů (450 Kč) a měsíční 10 360 forintů (725 Kč).

Slovinsko opustilo klasické dálniční známky a přešlo na elektronický systém. Měsíční známka pro osobní auta stojí 32 eur (822 Kč) a týdenní 16 eur (411 Kč).

V Chorvatsku se letos naposledy setkáte s klasickými mýtnicemi. Od konce roku 2024 začne testování nového elektronického systému mýta.

Trasa a dálniční poplatky

Rakousko: Pokud projíždíte Rakouskem, můžete využít dálnici A10 s krásnými výhledy na Alpy. Počítejte však s možnými dopravními omezeními kvůli rekonstrukcím tunelů. Taurský tunel stojí 13,50 eur (347 Kč).

Slovinsko: Pro průjezd Slovinskem potřebujete elektronickou dálniční známku. Měsíční stojí 32 eur (822 Kč). Při vjezdu do Slovinska tunelem Karavanke zaplatíte 8,20 eur (210 Kč).

Chorvatsko: Mýtné závisí na délce trasy a typu vozidla. Pro obytný vůz od hranic ke sjezdu Nova Vas zaplatíte 2,30 eur (58 Kč). Můžete využít ENC krabičku pro úsporu až 22 % na mýtném a vyhnutí se frontám.

Doporučené trasy do Istrie

  1. Klasická trasa: Praha–Brno–Vídeň–Maribor–Lublaň–Novigrad.
  2. Moravská trasa: Brno–Lanžhot–Bratislava–Győr–Letenye–Maribor–Lublaň–Novigrad.
  3. Ostravská trasa: Ostrava–Žilina–Bratislava–Győr–Letenye–Maribor–Lublaň–Novigrad.
  4. Jihočeská trasa: České Budějovice–Linec–Salcburk–Villach–Lublaň–Novigrad.

Příprava na cestu

Natankujte plnou nádrž a pořiďte potřebné dálniční známky předem, ideálně online na oficiálních stránkách. Mějte na paměti, že v některých zemích, jako je Rakousko, platí elektronická známka pro nepodnikatele až za 18 dní od zakoupení. Dále doporučujeme zkontrolovat technický stav vozidla a mít po ruce platnou kartu Visa nebo jinou platební kartu pro platby na dálnicích.

Cestování s obytným vozem

Pokud cestujete s obytným vozem, dbejte zvýšené opatrnosti na výšková omezení a manévrování v kempech. Výška obytných aut může být problém, zejména pokud máte model s alkovnou. Při parkování je dobré mít spolujezdce, který pomůže navigovat v těsných prostorech. Doporučujeme také sjednat si pojištění a asistenční služby specializované na obytné vozy, jako je Campers Club.

Pobyt na Istrii

Naše cesta směřuje do kempu Aminess Maravea Camping Resort, který je vhodný pro rodiny s dětmi i cestovatele se psy. Kemp nabízí moderní vybavení a blízkost k moři. Po příjezdu budete možná překvapeni obsazeností kempu, i když sezóna teprve začíná.

Náklady na cestu

Palivo jsme natankovali za 33,90 Kč za litr nafty v Česku, což na cestu na jih vyšlo na 2 281 Kč. V Chorvatsku je cena nafty vyšší, začíná na 1,4 eura za litr (35,9 Kč), takže návrat bude dražší. Celkové náklady na cestu tam a zpět jsou přibližně 4 011 Kč, všechny platby jsme provedli bezhotovostně kartou Visa.

Přejeme vám bezpečnou a příjemnou cestu do Chorvatska!

Zdroj: iDnes.cz (odkaz)