Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Tatarská omáčka je oblíbeným doplňkem k mnoha pokrmům, od smažených hranolků po grilované maso. Tradiční receptura však může skrývat několik zdravotních rizik. Klasická tatarka obsahuje syrová vejce, která mohou být potenciálním zdrojem salmonely, což je nebezpečná bakterie způsobující vážné zažívací potíže. Navíc je klasická tatarka velmi kalorická kvůli vysokému obsahu tuku, především z oleje, který se používá při její výrobě.

Zdravější alternativou je tatarka, která jako základ používá zakysanou smetanu. Tento přístup eliminuje riziko salmonely a zároveň snižuje kalorický obsah, což je výhodné pro ty, kteří dbají na zdravou výživu. Zakysaná smetana má nižší obsah tuku než tradiční tatarská omáčka, což ji činí lehčí a méně zatěžující pro organismus. Přestože je tato verze zdravější, zachovává si bohatou a lahodnou chuť, která uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.

Mnoho lidí si myslí, že domácí tatarka je složitá na přípravu, ale opak je pravdou. Stačí několik základních surovin, které najdete ve většině domácností, a můžete si vytvořit tatarku, která je nejen chutnější, ale i ekonomičtější než ta kupovaná. Domácí tatarka se dá snadno přizpůsobit osobním chutím přidáním různých ingrediencí, jako jsou bylinky, hořčice nebo nakládané okurky, čímž získáte jedinečný a lahodný dip.

Výroba domácí tatarky je nejen jednoduchá, ale také zábavná aktivita, do které můžete zapojit celou rodinu. Navíc budete mít jistotu, že vaše tatarka neobsahuje žádné konzervanty ani umělé přísady, které se často vyskytují v komerčně vyráběných produktech. Příprava vlastní tatarky vám umožní kontrolovat kvalitu a čerstvost surovin, což je klíčové pro zdravou a chutnou stravu.

Zdroj: Žádný Špeky

Zdravá tatarka

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

5

minut
Kalorie

139

kcal

Suroviny

  • 1 zakysaná smetana

  • 1 jarní cibule

  • 1 nakládaná okurka

  • 1 PL hořčice

Postup

  • Cibulku a okurku nasekáme na jemno. 

  • Smícháme v misce se zakysanou smetanou a hořčicí. Můžeme osolit a opepřit.