Foto: Freepik

1. Respektujte doporučené časy

Vyhněte se přímému slunci mezi 11. a 15. hodinou

Během tohoto časového období je sluneční záření nejintenzivnější a riziko úpalu nebo přehřátí je nejvyšší. Snažte se v těchto hodinách zdržovat ve stínu, pod slunečníkem nebo uvnitř budov.

2. Dodržujte pitný režim

Pravidelně pijte vodu

Dehydratace je jednou z hlavních příčin úpalu. Doporučuje se vypít minimálně 2-3 litry vody denně, a to i když necítíte žízeň. Vyhněte se nadměrnému pití alkoholu a kofeinových nápojů, které mohou dehydrataci zhoršit.

Foto: Freepik

3. Používejte ochranné pomůcky

Pokrývka hlavy

Noste lehkou a prodyšnou pokrývku hlavy, například klobouk nebo čepici. Chrání vás před přímým slunečním zářením a pomáhá regulovat tělesnou teplotu.

Ochranný krém

Používejte opalovací krém s vysokým faktorem ochrany (SPF 30 a vyšší) a nanášejte ho pravidelně, zejména po koupání nebo osušení ručníkem.

4. Vhodné oblečení

Lehký a prodyšný oděv

Noste světlé, volné oblečení z přírodních materiálů, jako je bavlna nebo len. Tím umožníte lepší ventilaci a snížíte riziko přehřátí.

5. Poslouchejte své tělo

Příznaky úpalu a přehřátí

Buďte si vědomi prvních příznaků přehřátí, jako je závratě, nevolnost, bolest hlavy, nadměrné pocení a slabost. Pokud zaznamenáte tyto příznaky, okamžitě se přesuňte do stínu, napijte se vody a pokud je to nutné, vyhledejte lékařskou pomoc.

6. Plánujte aktivity s rozumem

Ranní a večerní hodiny

Plánujte fyzicky náročné aktivity, jako je plavání, běh nebo turistika, na ranní nebo večerní hodiny, kdy je slunce méně intenzivní a teploty jsou nižší.

Odpočinek

Dávejte si pravidelné přestávky ve stínu nebo v chladných prostorách, aby vaše tělo mělo čas se zotavit.

7. Vhodná strava

Lehké a hydratované jídlo

Jezte lehká, hydratovaná jídla, jako jsou ovoce, zelenina a saláty. Vyhněte se těžkým, mastným pokrmům, které mohou zatížit váš trávicí systém a zvýšit tělesnou teplotu.

8. Vzdušná ventilace

Klimatizace a větrání

Pokud máte možnost, využívejte klimatizované prostory nebo ventilátory k udržení příjemné teploty, zejména v době největšího horka.

Dodržováním těchto jednoduchých pravidel můžete minimalizovat riziko úpalu a kolapsu způsobeného přehřátím, a užít si svou dovolenou u moře v plné pohodě a bezpečí. Při pobytu na slunci je důležité si uvědomit, že zdraví je vždy na prvním místě.

Zdroj: Gov.uk (odkaz), Stridehealth.com (odkaz)