Foto: Freepik

Letní horka nás nutí hledat osvěžující nápoje, ať už jde o limonády, ovocné pivo nebo nealkoholické varianty běžného piva. Mnoho rodičů si řekne, že nealkoholické pivo je ideální volbou pro děti – osvěžující, obsahující vitamíny z ovocných šťáv a bez alkoholu. Ale je to skutečně tak?

Nealko pivo obsahuje alkohol

Při bližším pohledu na etikety nealkoholických piv zjistíme, že i tato nápoje obsahují malé množství alkoholu. Průměrně jedno nealkoholické pivo obsahuje přibližně 2,5 gramu alkoholu. Pro srovnání, běžná desítka má asi 20 gramů alkoholu. Tento rozdíl se může zdát zanedbatelný, ale pro dětský organismus je významný.

Dětský organismus není malý dospělý

Dětské tělo se teprve vyvíjí a nedisponuje stejnými enzymy jako tělo dospělého, které by dokázaly alkohol efektivně odbourat. Děti do pěti let nemají dostatek alkoholdehydrogenázy, což je enzym nezbytný pro zpracování alkoholu. Nedokonalé zpracování alkoholu může vést k tvorbě kyslíkových radikálů, které poškozují buňky a mohou mít dlouhodobé negativní dopady na zdraví dítěte.

Foto: Freepik

Alkohol v dětském těle

Alkohol se v dětském těle chová jinak než v těle dospělého. Vzhledem k menší tělesné hmotnosti zůstává alkohol v dětském organismu déle a má potenciál způsobit větší škody. Navíc, alkohol se rád usazuje v mozku, což může narušit jeho vývoj, který pokračuje až do věku 21 let.

Cukr jako další riziko

Nejen alkohol, ale i vysoký obsah cukru v ovocných pivech představuje riziko. Jedna plechovka ovocného piva může obsahovat až 30 gramů cukru, což je více než jedna třetina doporučeného denního příjmu pro dítě. V době, kdy je dětská obezita na vzestupu, je důležité sledovat příjem cukru i z těchto zdánlivě nevinných nápojů.

Závěr: Alkohol není norma

Alkohol není a neměl by být normou v dětském jídelníčku. Přestože se může zdát, že malé množství alkoholu v nealko pivu je neškodné, opak je pravdou. Je důležité, aby rodiče zvážili rizika spojená s podáváním těchto nápojů svým dětem a místo toho jim nabízeli bezpečnější alternativy, jako je například voda nebo přírodní šťávy. Jakýkoli alkohol v dětském věku může mít dlouhodobé negativní dopady na jejich zdraví a vývoj.

Zdroj: mudrmilkovicova.cz (odkaz)