Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Příprava domácího džemu může být skvělým způsobem, jak využít nadbytek ovoce. Občas se však stane, že džem nedosáhne požadované hustoty a zůstane řídký. Tento problém lze snadno vyřešit pomocí několika osvědčených metod. Zde jsou tři tipy, jak dosáhnout perfektní konzistence džemu.

1. Použití citronové šťávy nebo kyseliny citronové

Citronová šťáva nebo kyselina citronová je jedním z nejjednodušších způsobů, jak zahustit řídký džem. Kyselina citronová nejen zlepšuje chuť džemu, ale také podporuje tvorbu pektinu, což je přírodní zahušťovadlo obsažené v ovoci.

  • Postup: Přidejte šťávu z jednoho citronu nebo 1–2 lžičky kyseliny citronové do vařícího se džemu. Dobře promíchejte a nechte ještě pár minut vařit, dokud nedosáhnete požadované hustoty.

2. Použití želírovacího cukru

Želírovací cukr je speciální druh cukru, který obsahuje pektin a někdy i kyselinu citronovou. Je navržen tak, aby rychle a snadno zahušťoval džemy a marmelády.

  • Postup: Smíchejte želírovací cukr s potřebným množstvím krupicového cukru dle návodu na obalu. Přidejte tuto směs do vařícího se džemu a vařte podle pokynů, obvykle 3–5 minut. Želírovací cukr zaručí rychlé zhoustnutí džemu.

3. Přidání pektinu

Pektin je přírodní polysacharid nacházející se v mnoha druzích ovoce, zejména v jablkách a rybízu. Pokud vaše ovoce obsahuje málo pektinu, můžete ho přidat samostatně ve formě prášku nebo tekutiny.

  • Postup: Pektin můžete zakoupit v obchodě a přidat ho do džemu podle návodu na obalu. Obvykle se pektin rozpouští v malém množství vody a poté se přidává do vařícího se džemu. Nechte džem vařit ještě několik minut, dokud nedosáhnete požadované hustoty.

Důležitý tip na závěr

Přidávejte cukr do džemu postupně a kontrolujte konzistenci pomocí jednoduchého testu. Odkápněte malé množství džemu na vychlazený talířek a nechte ho chvíli stát. Pokud džem rychle tuhne, dosáhli jste správné konzistence. Pokud je stále řídký, pokračujte ve vaření, aby se odpařila nadbytečná tekutina.

Jahody jsou velmi oblíbené pro přípravu džemu, ale každý druh ovoce má svá specifika. Nezralé ovoce obsahuje méně cukru a přezrálé zase méně pektinu. Proto je důležité přizpůsobit recept a zahušťovadla podle druhu ovoce, které používáte.

Pokud hledáte konkrétní postup, jak připravit jahodový džem, můžete se podívat na náš video recept. S těmito jednoduchými tipy a triky dosáhnete perfektní konzistence džemu a vaše domácí marmelády budou vždy úspěšné.

Zdroj: Toprecepty.cz (odkaz)