Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Rajská polévka má mnoho podob a každý ji zná v trochu jiné formě. Někdo ji preferuje s těstovinami, jiný si ji zase vychutnává jako bohatou minestrone. Nicméně existuje i tradiční česká varianta, kterou vařily již naše prababičky. Tento recept se předával z generace na generaci a má své kořeny v době první republiky.

Moje prababička připravovala rajskou polévku trochu jinak než dnes běžně známe. Její verze byla hustší a zeleninovější. Místo těstovin, které jsou dnes běžnou součástí rajské polévky, používala kroupy. Kroupy jsou výživnější a přinášejí do polévky jedinečnou texturu a chuť.

Rajská polévka podle mé prababičky byla plná zeleniny. Základem byly čerstvá rajčata, mrkev, celer a petržel, což dodávalo polévce bohatou a komplexní chuť. Hustší konzistence polévky byla dosažena delším vařením zeleniny a použitím kroup, které polévku nejen zahušťovaly, ale také obohacovaly o cenné živiny.

Kroupy, které prababička do polévky přidávala, jsou skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Jsou mnohem zdravější alternativou k běžným těstovinám a dodávají pokrmu rustikální nádech. Navíc, jejich jemná oříšková chuť skvěle ladí s rajčatovým základem polévky.

Taková rajská polévka je ideální nejen jako předkrm, ale může posloužit i jako syté hlavní jídlo. Tento tradiční recept nám připomíná, že i v jednoduchosti může být krása a výživa. Rajská polévka podle mé prababičky je důkazem toho, že tradiční pokrmy mají stále své místo na našich stolech a mohou být skvělým zpestřením jídelníčku.

Rajská polévka

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

56

kcal

Suroviny

  • 1,5 l vývaru

  • 2 rajčata

  • 1 konzerva nasekaných rajčat

  • 2 PL cukru

  • 3 bobkové listy

  • 1 ČL nového koření

  • 1 ČL sušeného česneku

  • hrst krup

Postup

  • Tento recept je velice jednoduchý, protože do hrnce dáme vývar a přidáme nasekaná rajčata, konzervu, cukr, bobkové listy, nové koření, sušený česnek, kroupy, sůl a pepř. 

  • Necháme to pozvolna vařit cca 20 minut.

  • Poté vybereme nové koření a bobkový list a můžeme dochutit cukrem, citrónem a zahustit ještě rozmixovanými vločkami.