Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Nivová pomazánka patří mezi oblíbené pochoutky, které si často připravujeme k snídani, večeři nebo na oslavy. Tradiční recepty většinou obsahují jen několik základních surovin, jako je majonéza nebo máslo smíchané s nivou a česnekem. Přestože je tato klasická varianta velmi chutná, není vždy tou nejzdravější volbou.

Zdravější a chutnější verze s žervé

Pokud hledáte způsob, jak si dopřát oblíbenou nivovou pomazánku a zároveň udělat něco pro své zdraví, máme pro vás skvělý tip. V naší variantě je hlavní složkou sýr typu žervé, který dodá pomazánce lehkost a krémovou konzistenci, aniž by byla příliš těžká nebo kalorická. Tato verze je nejen zdravější, ale také obohacená o další ingredience, které zvyšují její výživovou hodnotu a chuťovou pestrost.

Šunka a jarní cibulka pro intenzivnější chuť

Kromě žervé přidáváme do pomazánky také kvalitní šunku a jarní cibulku. Šunka dodává pomazánce plnější a výraznější chuť, zatímco jarní cibulka přináší svěžest a lehce pikantní nádech. Tato kombinace ingrediencí nejen že lahodně chutná, ale také zajišťuje vyvážený přísun živin.

Všestranné využití v kuchyni

Nivová pomazánka se šunkou a jarní cibulkou je ideální nejen na namazání na chleba nebo pečivo, ale skvěle se hodí i na chlebíčky, jednohubky nebo jako dip k čerstvé zelenině. Je to vynikající volba pro snídaně, večeře, svačiny i slavnostní příležitosti.

Nivová pomazánka se šunkou

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

5

minut
Kalorie

244

kcal

Suroviny

  • 1 polotučný tvaroh

  • 1 sýr typu žervé

  • 10 dkg šunky

  • 1 jarní cibulka

  • 10 dkg nivy

Postup

  • Postup je zde velice jednoduchý, protože smícháme v jedné misce nakrájenou na jemno šunku, jarní cibulku a přidáme na jemno nastouhanou nivu, žervé a tvaroh. Na závěr to celé osolíme a opepříme.