Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Historie Špindlerova Mlýna

Špindlerův Mlýn byl založen v 16. století jako malá osada dřevorubců a horníků. Název města je odvozen od jednoho z prvních mlýnů, který zde postavil mlynář Špindler. První písemná zmínka o osadě pochází z roku 1516. Během 19. století se město začalo měnit z průmyslové osady na rekreační oblast, což bylo způsobeno rostoucím zájmem o turistiku a lyžování. V roce 1923 získal Špindlerův Mlýn status města a začal se rychle rozvíjet jako turistické středisko.

Typická architektura

Špindlerův Mlýn je známý svou typickou horskou architekturou, která se vyznačuje dřevěnými chalupami s barevnými fasádami a bohatě zdobenými štíty. Tato architektura dodává městu jedinečný ráz a přispívá k jeho malebné atmosféře. Procházka městem vás zavede k tradičním horským chalupám, které jsou dokladem místního stavebního umění a historického dědictví.

Labská přehrada

Jednou z dominant Špindlerova Mlýna je přehrada Labská, která byla postavena v letech 1910-1914. Tato impozantní stavba slouží nejen jako ochrana proti povodním, ale také jako zdroj pitné vody a energie. Přehrada je obklopena krásnou přírodou a nabízí mnoho možností pro procházky a turistiku. Pohled na klidnou hladinu přehrady obklopenou lesy je skutečně úchvatný a poskytuje skvělou příležitost k relaxaci.

Ikonický most

Dalším charakteristickým prvkem Špindlerova Mlýna je jeho bílý most, který je typickým symbolem města. Tento malebný most spojuje oba břehy Labe a je oblíbeným místem pro fotografy i turisty. Jeho jednoduchá, ale elegantní konstrukce dodává městu jedinečný šarm a je ideálním místem pro romantické procházky nebo zastavení pro chvíli odpočinku.

Filmová místa

Špindlerův Mlýn je také známý jako místo natáčení několika českých filmů. Například chata Dias, která se objevila ve filmu “Jak vytrhnout velrybě stoličku”, je oblíbeným cílem fanoušků této klasiky. Pro milovníky filmů je to skvělá příležitost navštívit místa, která znáte z obrazovky, a prožít atmosféru známých scén. Díky své malebné krajině a charakteristické architektuře se Špindlerův Mlýn často objevuje ve filmových a televizních produkcích.

Tip na výlet

Pro všechny, kteří plánují návštěvu Špindlerova Mlýna, máme skvělý tip. Podívejte se na naše video, kde jsme si prošli nejzajímavější místa tohoto krásného města. Ve videu uvidíte nádhernou přehradu Labská, ikonický bílý most, i filmová místa jako chatu Dias. Video vám poskytne inspiraci a praktické informace pro vaši cestu.

Navštivte Špindlerův Mlýn a objevte krásy tohoto malebného města v Krkonoších. Ať už hledáte dobrodružství, relaxaci nebo kulturní zážitky, Špindlerův Mlýn má co nabídnout každému návštěvníkovi. Prozkoumejte jeho bohatou historii, typickou architekturu a nádhernou přírodu, a užijte si nezapomenutelný výlet.

Zdroj: MestoSpindleruvMlyn.cz (odkaz)