Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Srbské rizoto je pokrm, který najdete v mnoha českých hospodách, restauracích a jídelnách. Bohužel, ne vždy se setkáte s jeho správnou verzí. Často se totiž stává, že je toto rizoto vysušené a postrádá šťavnatost, která je pro tento pokrm tak typická.

Na první pohled by se mohlo zdát, že srbské rizoto má něco společného s italským risottem. Nic však nemůže být dále od pravdy. Zatímco italské risotto se připravuje z rýže arborio a je známé svou krémovou konzistencí, srbské rizoto je úplně jiný pokrm. Jeho základem je běžná rýže, kuřecí maso a zelenina, což vytváří úplně jinou strukturu a chuťový profil.

Jedním z největších problémů, se kterými se setkáte při ochutnávce srbského rizota v běžných provozovnách, je jeho vysušenost. Správně připravené srbské rizoto by mělo být vláčné a šťavnaté, což vyžaduje pečlivou přípravu a správné ingredience. V mnoha případech je rýže uvařena příliš dlouho nebo je naopak nedostatečně ochucená, což vede k nevýraznému a suchému jídlu.

Klíčovým prvkem, který dělá srbské rizoto skutečně lahodným, je použití kuřecího masa. Tento recept je navíc zdravější variantou oproti jiným rizotům díky nízkému obsahu tuku a vysokému podílu bílkovin. Kuřecí maso dodává rizotu nejen potřebnou šťavnatost, ale také výraznou chuť, která se dobře snoubí s rýží a zeleninou.

Šťavnatost srbského rizota se dosahuje nejen správnou přípravou masa, ale také použitím dostatečného množství tekutiny při vaření. Vývar, který se do rizota přidává, je zásadní pro dosažení vláčné konzistence. Navíc, správně zvolené koření a bylinky mohou pokrmu dodat hloubku a aroma, které zvýrazní jeho chuťové kvality.

Srbské rizoto, pokud je správně připravené, je skutečným požitkem. Jeho vláčnost a šťavnatost z něj činí ideální jídlo pro každou příležitost – ať už jde o rodinný oběd, večeři s přáteli nebo rychlý oběd v práci. Pokud se vám někdy stane, že narazíte na vysušenou verzi tohoto pokrmu, nezoufejte. Vždy existuje možnost najít místo, kde srbské rizoto připravují s láskou a péčí, jakou si tento pokrm zaslouží.

Zdroj: Autorský text Žádný Špeky

Srbské rizoto s kuřecím masem

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

25

minut
Kalorie

120

kcal

Suroviny

  • 1 cibule

  • 1 konzerva hrášku

  • 0,5 kg kuřecích prsou

  • 1 konzerva kukuřice

  • 1 ČL sušeného česneku

  • 1 ČL mleté papriky

  • 2 kapie

  • 3 rajčata

  • 1 protlak

  • 1,5 l vývaru

  • 250 g rýže

  • jarní cibulka

Postup

  • Do rozpálené pánve dáme trochu oleje a přidáme nakrájenou cibulku.

  • Opékáme do sklovata a přidáme kuřecí prsa nakrájené na nudličky. Ty osolíme, opepříme a přidáme i sušený česnek. 

  • Po chvilce přidáme trochu mleté papriky a na nudličky nakrájené kapie. 

  • Po minutce restování přidáme ještě nakrájená rajčata spolu s protlakem, hrášek, kukuřice a propláchnutou rýži. 

  • Kukuřici a hrášek můžeme nahradit klidně mraženým.

  • Důkladně zamícháme a podlijeme vývarem. Nyní budeme vařit asi 15 minut, aby se rýže uvařila do měkka. Je lepší dát méně vývaru a přilévat. Musíme ale také hlídat, že se nám to nepálí. 

TIP

  • Vždy je lepší dát tam více vody po dovaření, vypnout plotýnku a pod pokličkou nechat pět minut. Rýže bude ještě vsakovat tekutinu. Pokud necháme vše vyvařit, tak nám rýže způsobí, že bude rizoto suché.