Foto: Freepik

Mobilní aplikace Záchranka představuje revoluční nástroj pro všechny, kdo se pohybují v přírodě. Mluvčí Horské služby ČR, pan Fryš, nám v rozhovoru představil tento inovativní nástroj, který kombinuje moderní technologie s klíčovými bezpečnostními funkcemi. Aplikace Záchranka se zaměřuje na poskytování rychlé a efektivní pomoci v nouzových situacích a je navržena tak, aby byla snadno použitelná i v krizových momentech.

Klíčové funkce aplikace Záchranka

  1. Rychlé přivolání pomoci
    • Jedním stisknutím tlačítka můžete přivolat zdravotnickou záchrannou službu a horskou službu. Aplikace automaticky odesílá vaši přesnou polohu a další důležité informace, což umožňuje rychlou a efektivní reakci záchranářů.
  2. Registrace túry a varování
    • Uživatelé mohou registrovat své plánované trasy a aplikace je informuje o aktuálních nebezpečích v dané oblasti. Navíc můžete nastavit časový údaj, kdy má aplikace odeslat SMS s vaší polohou, pokud nedorazíte na určené místo včas.
  3. První pomoc a databáze AED
    • Aplikace obsahuje databázi automatizovaných externích defibrilátorů (AED) a poskytuje podrobné návody na první pomoc. Tímto způsobem máte k dispozici život zachraňující informace, které mohou být klíčové v případě nouze.
  4. Nouzové kontakty a anamnéza
    • Uživatelé mohou zadat své nouzové kontakty a lékařskou anamnézu, včetně informací o cukrovce, prodělaných operacích, užívaných lécích a krevní skupině. Tyto informace jsou zásadní pro záchranáře při poskytování první pomoci.
  5. Mezinárodní dosah
    • Aplikace funguje i v zahraničí, konkrétně v Maďarsku, Rakousku a na Slovensku. To znamená, že můžete přivolat pomoc i mimo území České republiky.
  6. Přenos videa
    • Umožňuje sdílení obrazu z místa události, což může být klíčové pro lepší orientaci záchranářů a efektivnější zásah.

Význam aplikace a její ocenění

Aplikace Záchranka získala řadu prestižních ocenění za svůj významný přínos v oblasti bezpečnosti a záchrany životů. Mezi nejvýznamnější ocenění patří Křišťálová lupa a Cena SDGs. Dlouhodobá podpora Nadace Vodafone a dalších partnerů zajišťuje nepřetržitý vývoj a aktualizaci aplikace.

Proč by měla být aplikace Záchranka standardem?

Aplikace Záchranka je neocenitelným nástrojem pro každého, kdo se vydává do přírody, ať už jde o turisty, horolezce, nebo sportovce. Díky své schopnosti rychle přivolat pomoc a poskytnout důležité informace záchranářům může tato aplikace skutečně zachránit životy. Její používání by mělo být považováno za standardní součást výbavy každého, kdo se vydává mimo město. Během našeho rozhovoru s mluvčím Horské služby na důležitost této aplikace upozorňoval pan Fryš mnohokrát.

Zdroj: zachrankaapp.cz (odkaz), Žádný Špeky