Foto: Freepik

Jak stres ovlivňuje tělo

Stres je přirozená reakce těla na různé situace, které vnímáme jako ohrožující nebo náročné. Krátkodobý stres může být motivující a pomáhat nám zvládat výzvy, ale dlouhodobý chronický stres má na tělo negativní dopady.

Kortizol – hormon stresu

Když se cítíme vystresovaní, tělo uvolňuje hormon zvaný kortizol. Kortizol hraje klíčovou roli v regulaci mnoha tělesných funkcí, včetně metabolismu a imunitní reakce. Avšak, když je hladina kortizolu v těle dlouhodobě zvýšená, může to mít negativní dopady:

  1. Zvýšená chuť k jídlu: Kortizol může zvýšit chuť k jídlu, zejména touhu po sladkých a tučných potravinách. Tento biologický mechanismus má své kořeny v minulosti, kdy lidé potřebovali energii k přežití stresových situací.
  2. Ukládání tuků: Vysoké hladiny kortizolu mohou vést k ukládání tuků, zejména v oblasti břicha. Tento typ tuků je spojen s vyšším rizikem metabolických onemocnění, jako je diabetes a kardiovaskulární choroby.
  3. Zpomalený metabolismus: Stres může také zpomalit metabolismus, což znamená, že tělo spaluje méně kalorií v klidovém stavu​​.

Vliv stresu na stravovací návyky

Kromě fyziologických dopadů má stres také významný vliv na naše stravovací návyky. Mnoho lidí se v době stresu obrací k jídlu jako ke zdroji útěchy. Tento jev je známý jako emocionální jedení a může výrazně komplikovat snahu zhubnout.

Foto: Freepik

Emocionální jedení

Emocionální jedení je stav, kdy lidé jedí ne z hladu, ale kvůli emocím, jako je stres, úzkost, smutek nebo nuda. Tento typ jedení může vést k nadměrnému příjmu kalorií a přibírání na váze. Potraviny, které jsou často konzumovány při emocionálním jedení, bývají kaloricky bohaté a nutričně chudé, což dále přispívá k nárůstu váhy a zdravotním problémům​. Pro ty, kteří se snaží zhubnout, je klíčové naučit se efektivně zvládat stres. Zde jsou některé strategie, které mohou pomoci:

Pravidelné cvičení

Cvičení je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zvládat stres. Fyzická aktivita zvyšuje produkci endorfinů, což jsou hormony, které zlepšují náladu a snižují pocity stresu. Navíc cvičení pomáhá spalovat kalorie a zlepšuje metabolismus, což je pro hubnutí zásadní​.

Meditace a relaxační techniky

Meditace, hluboké dýchání a další relaxační techniky mohou výrazně snížit hladinu stresu. Pravidelná meditace může pomoci snížit hladinu kortizolu a zlepšit celkový pocit pohody. Kromě toho může meditace pomoci při rozpoznávání a zvládání emocionálního jedení.

Zdravá strava

Kvalitní a vyvážená strava je klíčová nejen pro hubnutí, ale i pro zvládání stresu. Strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a bílkoviny může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi a zlepšit náladu. Vyhýbání se zpracovaným potravinám a nadměrnému příjmu cukru může také přispět ke snížení stresu​.

Dostatek spánku

Nedostatek spánku může zvyšovat hladinu stresu a hladiny kortizolu. Kvalitní spánek je nezbytný pro regeneraci těla a mysli. Snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim a vytvořte si uklidňující rituály před spaním, abyste zlepšili kvalitu spánku​​.

Profesionální pomoc

Pokud je stres příliš velký a ovlivňuje vaše každodenní životní funkce, může být užitečné vyhledat pomoc odborníka. Terapeut nebo poradce může poskytnout strategie pro zvládání stresu a emocionálního jedení.

Závěr

Vysoký stres může být významným faktorem, který komplikuje snahu zhubnout. Chronicky zvýšené hladiny kortizolu mohou vést k zvýšené chuti k jídlu, ukládání tuků a zpomalení metabolismu. Emocionální jedení způsobené stresem může dále ztížit úsilí o hubnutí. Naučit se efektivně zvládat stres prostřednictvím cvičení, meditace, zdravé stravy, dostatku spánku a případně profesionální pomoci je klíčem k úspěšnému hubnutí a celkovému zlepšení zdraví.

Je důležité si uvědomit, že hubnutí není jen otázkou kalorického příjmu a výdeje, ale také celkového životního stylu a psychické pohody. Zvládání stresu je tedy nedílnou součástí cesty za zdravějším a šťastnějším životem.

Zdroj: MedicalNewsToday.com (odkaz)