Foto: Freepik

Safari Park: Brána do Afriky

Pokud hledáte skvělý tip na výlet pro celou rodinu, Safari Park Dvůr Králové je místem, které byste neměli vynechat. Tento unikátní zoologický park vás přenese do srdce Afriky a nabídne vám nezapomenutelný zážitek. Park je navržen tak, aby byl přístupný i pro rodiny s kočárky, takže se nemusíte obávat, že by procházka byla náročná.

Co uvidíte

Safari Park se pyšní jednou z největších sbírek afrických zvířat v Evropě. Mezi hlavní atrakce patří:

Lvi, sloni, žirafy a nosorožci: Blízká setkání s těmito majestátními tvory jsou nezapomenutelná.

  •  Africké safari Josefa Vágnera a Lví safari: Volný výběh pro zvířata, kde je můžete sledovat z pohodlí svého auta nebo speciálního safari autobusu.
  • Pavilon Madagaskar a Kongo: zde nalezneme exotické ptactvo. Barevní a vzácní ptáci, které jinde neuvidíte.
  • Herpetarium: Expozice plazů a obojživelníků pro milovníky méně tradičních zvířat.
  • Vodní světy: Akvária a vodní expozice s rybami a jinými mořskými živočichy.

Historie parku

Zoo Dvůr Králové byla založena v roce 1946 jako menší zoologická zahrada. V průběhu let se neustále rozšiřovala a modernizovala. V 70. letech 20. století proběhly významné změny, kdy se zahrada specializovala na africkou faunu. V roce 1989 byl otevřen Safari park, který umožňuje návštěvníkům projíždět mezi volně se pohybujícími zvířaty. Dnes patří k nejvýznamnějším zoologickým zahradám v Evropě.

Safari park byl nejprve významným centrem pro chov vzácných zvířat a od devadesátých let díky tomu může chránit i tato zvířata v jejich přirozeném prostředí (in-situ). Tyto aktivity jdou ruku v ruce s proměnou funkce zoologických zahrad coby rezervoárů druhů mimo jejich přirozená místa výskytu a také v souvislosti s trvalou přízní zřizovatele i návštěvníků. Aby bylo možné začít chránit zvířata v Africe, musel se park nejprve stát jedním z nejúspěšnějších chovatelů nosorožců, žiraf, zeber, většiny antilop, psů hyenových, gepardů a dalších zvířat na světě. Díky tomu přicházelo stále více návštěvníků a park mohl jimi poskytnuté příspěvky začít využívat na ochranu druhů a jejich prostředí v Africe.

Gastronomické zážitky

Safari Park Dvůr Králové nabízí také širokou škálu gastronomických zážitků. V parku najdete několik bister, kde si můžete vychutnat vše od rychlého občerstvení až po autentickou africkou kuchyni. Mezi nejoblíbenější patří:

  • Restaurant Lemur: Nabízí pestrý výběr pokrmů z čerstvých surovin, včetně vegetariánských a dětských jídel.
  • Kavárny a stánky s občerstvením: Ideální pro rychlé občerstvení během prohlídky parku. Tyto stánky nabízejí lokální africké speciality, točenou zmrzlinu nebo tradiční občerstvení.

Zábava pro děti

Pro nejmenší návštěvníky je zde mnoho aktivit a zábavy. Park je přizpůsoben pro děti všech věkových kategorií, takže se rozhodně nebudou nudit. K dispozici jsou:

  • Dětské hřiště: Bezpečné a zábavné místo pro hry, kde děti mohou prolézat, skákat a klouzat.
  • Vzdělávací programy: Interaktivní prezentace a krmení zvířat, které děti milují. Děti se mohou dozvědět zajímavosti o zvířatech a jejich přirozeném prostředí.
  • Safari vláček: Jízda vláčkem parkem, která je skvělým zážitkem pro celou rodinu. Vláček projíždí mezi výběhy zvířat a poskytuje jedinečný pohled na zvířata z blízka.
  • Dětský ZOO koutek: Malé děti se mohou těšit na setkání s domácími zvířaty, jako jsou kozy a ovce, které mohou krmit a hladit.

Praktické informace

Safari Park Dvůr Králové je otevřen celoročně, ale nejlepší doba k návštěvě je během jara a léta, kdy je park nejživější a většina zvířat je venku ve výbězích. Park nabízí dostatek parkovacích míst a je snadno dostupný jak autem, tak veřejnou dopravou. Na webových stránkách parku můžete najít aktuální informace o otevírací době, vstupném a plánovaných akcích.

Závěr

Safari Park Dvůr Králové je ideálním místem pro rodinný výlet. Nabízí nejen úžasná setkání s exotickými zvířaty, ale také skvělé jídlo a zábavu pro děti. Tento výlet vám přinese spoustu zážitků a vzpomínek, které si budete dlouho pamatovat. Pokud plánujete víkendový výlet, Safari Park Dvůr Králové by měl být na vrcholu vašeho seznamu. Nejenže se seznámíte s fascinujícími tvory a jejich příběhy, ale také si užijete příjemný den plný dobrodružství a objevování.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky, informace poskytnuté Zoo Safari Park