Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
V dnešní době se mnoho lidí spoléhá na umělé vývary a předem připravené polévkové kostky, čímž se často zapomíná na pravou podstatu a kouzlo domácího vývaru. Znalost přípravy pravého kuřecího vývaru se postupně vytrácí, což je škoda, protože domácí vývar má nezaměnitelnou chuť a výživové hodnoty, které žádný umělý produkt nemůže nahradit.
Tento recept na kuřecí vývar s celestýnskými nudlemi pochází z dob první republiky a je předáván v naší rodině z generace na generaci, původně od mé prababičky. Je to poklad z našich kuchařských tradic, který vám nyní předávám.
Kuřecí vývar s celestýnskými nudlemi je jedním z těch pokrmů, které dokáží zázraky v chladných dnech i ve chvílích, kdy potřebujete něco vydatného a zároveň uklidňujícího. Je to pokrm, který vás nejen zasytí, ale také zahřeje zevnitř a poskytne pocit domova a bezpečí. Příprava tohoto vývaru je navíc velmi jednoduchá a nenáročná, takže i méně zkušení kuchaři si s ním hravě poradí. Klíčovým prvkem je kvalitní kuřecí maso a pečlivě vybrané bylinky, které dodají vývaru jeho nezaměnitelnou chuť.
Celestýnské nudle, které jsou nedílnou součástí tohoto pokrmu, dodávají vývaru další rozměr. Tyto jemné a chutné nudle se snadno připravují a jejich lehká textura se skvěle hodí k bohatému kuřecímu vývaru. Nudle nejenže doplňují chuť vývaru, ale také ho obohacují o zajímavý kontrast v textuře. Je to kombinace, která potěší nejen chuťové buňky, ale i oko, protože estetický vzhled pokrmu je rovněž důležitý.
Při přípravě tohoto pokrmu se můžete těšit na chvíle strávené v kuchyni, které vám přinesou radost a uspokojení. Kuřecí vývar s celestýnskými nudlemi je ideální volbou pro rodinná setkání, kdy chcete své blízké pohostit něčím opravdu výjimečným. Navíc, jakmile jednou vyzkoušíte tento recept, budete se k němu rádi vracet. Připravte se na to, že se tento pokrm stane oblíbeným stálicí ve vašem jídelníčku.
Zdroj: autorský text Žádný Špeky
Kuřecí vývar s celestýnskými nudlemi
6
porcí50
minut50
kcalSuroviny
1 dcl mléka
1 vejce
petržel
kousek pórku
muškátový květ
hladká mouka
1/2 kypřícího prášku do pečiva
4 kuřecí skelety
2 cibule
2 mrkve
50 g celeru
50 g petržele
kousek pórku
2 bobkové listy
Postup
Začneme celestýnskými nudlemi, kde do mléka dáme kypřící prášek do pečiva, pórek / jarní cibulku, vejce, muškátový květ, sůl a pepř. Vypracujeme hustší palačinkové těsto tím, že přisépáme mouku. Upečeme "palačinky", které necháme vychladnout a nakrájíme na nudličky.
Do hrnce si dáme vodu a skelety, přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu plus bobkové listy. Vše osolíme a opepříme.
Vývar vaříme cca 45 minut.
Po této době vytáhneme skelety a koření. Skelety obereme a maso vrátíme zpět do polévky.
Na závěr můžeme přidat nasekaný libeček nebo petrželku.