Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Grilování je umění, které se může zdát složité, ale s těmi správnými tipy ho zvládne každý – dokonce i dvouletá holčička! Představujeme vám jednoduchý a zaručený postup, jak připravit dokonale šťavnatou vepřovou krkovici, která bude hitem každého grilování.

Příprava masa

Začněte tím, že vyberete kvalitní vepřovou krkovici. Nechte ji chvíli při pokojové teplotě, aby se maso rovnoměrně prohřálo. Tento krok je důležitý, protože zajišťuje, že se maso na grilu rychleji a rovnoměrněji opeče.

Kořenění

Zapomeňte na mokré marinády. Ty mohou způsobit, že se maso bude na grilu dusit místo toho, aby se krásně opékalo. Místo toho použijte suchou směs koření. Můžete zvolit kombinaci soli, pepře, papriky, česneku a bylinek podle chuti. Důkladně potřete celou krkovici touto směsí a nechte ji chvilku odpočívat, aby se koření dobře vsáklo.

Grilování

Nyní přichází klíčový moment – grilování. Rozpalte gril na vysokou teplotu. Musí být opravdu rozpálený, aby se maso rychle zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté. Položte krkovici na gril a nechte ji grilovat zprudka pět minut z každé strany. Tento čas je dostatečný na to, aby se maso krásně opeklo zvenku, ale zůstalo šťavnaté a růžové uvnitř.

Dokonalý výsledek

Po celkovém deseti minutovém grilování je čas maso sundat z grilu. Nechte ho chvíli odpočívat – ideálně pět minut. Během tohoto odpočinku se šťáva rovnoměrně rozloží po celém mase, což zajistí, že bude krásně šťavnaté a plné chuti.

A to je vše! S těmito jednoduchými kroky zvládne dokonale ogrilovat vepřovou krkovici opravdu každý. Připravte si tento lahodný pokrm při příštím grilování a ohromte své hosty dokonale šťavnatým masem, které se doslova rozplývá na jazyku.

Zdroj: Autorský text Žádný Špeky