Foto: Freepik

Studie 90+: Klíčové faktory dlouhověkosti

Jedna z průkopnických studií, známá jako 90+ Studie, začala v roce 2003 zkoumat faktory, které přispívají k tomu, že se lidé dožívají věku 90 let a více. Tato studie navázala na dřívější výzkum z roku 1981, který sledoval přes 14 000 lidí v Kalifornii. Výzkumníci se snažili zjistit, jaké životní návyky a faktory mohou prodloužit život, a mezi jinými se zaměřili i na spotřebu alkoholu, především vína.

Víno jako elixír života?

Z výsledků studie vyplývá, že lidé, kteří konzumují alkohol střídmě, mají větší šanci dožít se vysokého věku než ti, kteří se alkoholu zcela vyhýbají. Konkrétně konzumace vína v přiměřeném množství může přinést několik zdravotních benefitů, včetně snížení rizika srdečních chorob, ischemických příhod a cukrovky. Střídmé pití je klíčové – pro starší osoby se doporučuje maximálně jeden standardní alkoholický nápoj denně, pro mladší pak dva.

Foto: Freepik

Cvičení jako nezbytná součást zdravého životního stylu

Ačkoli víno může přispět k dlouhověkosti, nesmíme zapomínat na význam fyzické aktivity. Jiná studie, publikovaná v Britském žurnálu sportovní medicíny, ukázala, že pravidelné cvičení může eliminovat negativní dopady nadměrné konzumace alkoholu. Výzkumníci sledovali přes 36 000 lidí starších 40 let a zjistili, že ti, kteří cvičili alespoň 150 minut týdně, měli nižší riziko úmrtí na rakovinu a další onemocnění, bez ohledu na množství vypitého alkoholu.

Spojení vína a cvičení: Klíč k dlouhému životu?

Důležitou myšlenkou, kterou tyto studie přinášejí, je potřeba rovnováhy mezi konzumací alkoholu a fyzickou aktivitou. Pokud si rádi dopřejete sklenici vína či piva, nezapomínejte také na pravidelný pohyb. Kombinace střídmého pití a cvičení se jeví jako účinný způsob, jak prodloužit svůj život a zlepšit jeho kvalitu.

Závěr: Žít déle s rozvahou

Ať už jde o sklenici vína k večeři nebo pravidelný běh v parku, klíčem k dlouhověkosti je střídmost a rovnováha. Věda nám ukazuje, že ani alkohol, ani cvičení by neměly být zanedbávány. Přístup k životu, který kombinuje rozumnou konzumaci alkoholu s dostatečnou fyzickou aktivitou, může být tím pravým receptem na dlouhý a zdravý život. Takže příště, až si budete chtít dopřát skleničku, zvažte, zda jste si již splnili svou denní dávku pohybu – vaše tělo vám za to poděkuje.

Zdroj: irecept.cz (odkaz), mind.uci.edu (odkaz), livescience.com (odkaz)