Foto: Freepik

Proč zvolit přírodní repelenty?

Chemické repelenty jsou sice účinné, ale často obsahují látky, které mohou mít negativní dopad na naše zdraví a životní prostředí. Používáním přírodních řešení, jako jsou určité rostliny, můžete nejen ušetřit peníze, ale také snížit chemickou zátěž na své tělo a okolí. Navíc mnohé z těchto rostlin mají další užitečné vlastnosti – mohou být použity v kuchyni, jako léčivé byliny nebo dekorace.

Citronová tráva (Cymbopogon citratus)

Jednou z nejznámějších rostlin, které odpuzují komáry, je citronová tráva. Tato rostlina, která je často označována jako citronela, obsahuje esenciální oleje, jejichž citrusová vůně je pro komáry nesnesitelná. Citronovou trávu lze snadno pěstovat v květináčích nebo na zahradě, ideálně na slunném místě. Kromě své repelentní funkce se citronová tráva využívá i v kuchyni, zejména v asijské kuchyni, kde je součástí mnoha receptů.

Levandule (Lavandula)

Levandule je známá svým uklidňujícím aroma, které je pro mnohé symbolem relaxace a klidu. Tato fialově kvetoucí rostlina však kromě své aromaterapeutické hodnoty dokáže efektivně odpuzovat i komáry. Její květy obsahují esenciální oleje, které komáři prostě nesnášejí. Levandule prospívá na slunných a suchých místech, kde její vůně může nejen odrazovat komáry, ale také moly nebo mšice. Kromě toho, levandule může být použita do koupelí, jako přísada do čaje nebo dokonce k výrobě domácích sirupů.

Foto: Freepik

Máta peprná (Mentha piperita)

Máta peprná je další účinnou bylinkou v boji proti komárům. Její svěží a ostrá vůně je pro tento hmyz nepříjemná, a proto je vhodné ji mít poblíž míst, kde se často zdržujeme. Máta je velmi nenáročná na pěstování, ale je třeba ji pravidelně zalévat a kontrolovat její šíření, protože máta má tendenci rychle se rozrůstat. Listy máty můžete kromě odpuzování hmyzu využít také v kuchyni – ať už na přípravu čajů, osvěžujících nápojů nebo jako přísadu do různých pokrmů.

Bazalka (Ocimum basilicum)

Bazalka je bylinka, kterou známe hlavně z kuchyně, kde se používá při přípravě různých jídel, zejména italských. Málokdo ale ví, že její silné aroma je také skvělým odpuzovačem komárů. Bazalka potřebuje dostatek slunce a vody, aby dobře rostla, a je ideální ji mít v blízkosti venkovního posezení. Tak si zajistíte nejen chutné pokrmy, ale i klidné večery bez komárů.

Rozmarýn (Rosmarinus officinalis)

Rozmarýn, aromatická bylinka známá svým využitím v kuchyni, má také schopnost odpuzovat komáry. Jeho výrazná vůně je pro komáry nepříjemná, což z něj dělá ideální rostlinu pro venkovní prostory. Rozmarýn vyžaduje slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Kromě své repelentní funkce jej můžete využít jako koření pro maso, ryby nebo zeleninu.

Jak správně využít tyto rostliny?

Pro maximální účinnost je dobré tyto rostliny strategicky rozmístit kolem míst, kde se chcete zbavit komárů. Zvažte výsadbu těchto bylin kolem terasy, zahradního posezení, oken nebo dveří. Můžete je pěstovat v květináčích, což vám umožní snadno je přemístit tam, kde jsou nejvíce potřeba. Navíc, pravidelným třením listů těchto rostlin uvolníte jejich vůni, čímž zvýšíte jejich repelentní účinky.

Závěrem

Přírodní repelenty v podobě bylin a rostlin jsou skvělým způsobem, jak se zbavit komárů a zároveň si užít krásné prostředí vaší zahrady. Nejenže tyto rostliny odpuzují hmyz, ale také přinášejí do vašeho domova a zahrady příjemnou atmosféru a mohou být využity i v kuchyni nebo při přípravě domácích léčiv. Stačí jen vybrat ty správné a zasadit je na vhodná místa. Příroda má své vlastní způsoby, jak nás ochránit, stačí se jen naučit je správně využívat.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz), gardena.cz (odkaz