Foto: Freepik

Současná situace: Nečekaně silná letní vlna

Letos letní vlna COVID-19 udeřila dříve než obvykle a dosáhla vrcholu na mnohem vyšších úrovních než v předchozích letech. Detekce viru SARS-CoV-2 v odpadních vodách ukazuje „velmi vysoké“ hladiny viru ve 32 státech USA a v District of Columbia, zatímco dalších 11 států vykazuje „vysoké“ úrovně. Tyto hodnoty se v některých regionech jižní a západní části USA blíží úrovním, které byly běžně pozorovány během zimních vln v letech 2022–2023 a 2023–2024.

Testování na COVID-19, ačkoli již méně rozšířené než dříve, ukazuje 18,1% míru pozitivity testů v polovině srpna, což je nejvyšší hodnota od vrcholu omikronové vlny v lednu 2022. I když je objem testů mnohem nižší než v minulosti, tato míra naznačuje, že virus je stále velmi aktivní.

Ochrana proti těžkým případům

Přestože jsou indikátory šíření viru vysoké, nejzávažnější metriky, jako jsou návštěvy pohotovostních oddělení a úmrtí, zůstávají relativně nízké. To může být důsledkem nahromaděné imunity získané z předchozích infekcí a očkování. Týdenní procento návštěv pohotovosti s diagnózou COVID-19 je nízké a podobné loňské letní vlně, což naznačuje, že velká část populace má dostatečnou imunitu, aby předešla těžkému průběhu onemocnění.

Foto: Freepik

Strategie očkování: Jaký je plán?

FDA dlouhodobě prosazuje strategii očkování proti COVID-19 před zimními vlnami, nikoli těmi letními. Cílem je sladit očkování proti COVID-19 s očkováním proti chřipce, které se doporučuje na podzim mezi zářím a listopadem, aby se populace chránila těsně před obdobím, kdy respirační onemocnění mají největší dopad.

Nicméně, sezónnost COVID-19 se stále ukazuje jako nevyzpytatelná. Na rozdíl od chřipky a jiných respiračních virů, které se šíří převážně v zimě, COVID-19 již několikrát zaútočil i v létě. To vyvolává otázky ohledně optimálního načasování očkování. Někteří odborníci, jako je Michael Osterholm, ředitel Centra pro výzkum a politiku infekčních nemocí na University of Minnesota, doporučují očkování i během léta, aby se populace chránila před aktuální vlnou.

Výzvy spojené s novými vakcínami

Jednou z komplikací letošní situace je, že dostupné vakcíny jsou stále zaměřeny na kmeny viru, které již nejsou aktuální. Například vakcíny zaměřené na variantu omikron XBB.1.5, které byly široce používány v loňském roce, nemusí poskytovat dostatečnou ochranu proti současným variantám JN.1 a KP.2. I když FDA schválí nové vakcíny tento týden, trvá přibližně dva týdny, než dávka poskytne plnou ochranu. Do té doby může letní vlna již opadnout, jak se zdá v některých částech země.

Načasování je klíčové

Pro ty, kteří plánují očkování proti COVID-19 na podzim, je důležité zvážit optimální načasování. Očkování na začátku září může nabídnout maximální ochranu během zimních měsíců, kdy se očekává další nárůst případů. CDC doporučuje zdravým jedincům ve věku 5 let a starším jednu dávku ročně, která poskytuje nejvyšší ochranu přibližně po dobu čtyř měsíců. Pro osoby starší 65 let a ty, kteří jsou imunokompromitovaní, je možné obdržet druhou posilovací dávku čtyři měsíce po první.

Závěr

Letošní letní vlna COVID-19 je připomínkou, že virus stále představuje významnou hrozbu, i když má mnoho lidí imunitu z předchozích infekcí nebo očkování. Se schválením nových vakcín FDA se zdá, že zdravotnické úřady jsou připraveny na další kolo boje proti pandemii, a je na jednotlivcích, aby zvážili nejlepší načasování svého očkování, aby byli chráněni jak před letními, tak zimními vlnami.

Zdroj: Arstechnica.com (odkaz)