Milujete šunku? Již dva plátky denně zvýší riziko cukrovky

Foto: Freepik

Klíčové závěry studie

Výzkum ukázal, že konzumace pouhých 50 gramů zpracovaného masa denně, což odpovídá přibližně dvěma plátkům šunky, je spojena s 15% nárůstem rizika vzniku cukrovky druhého typu během desetiletého období. Zatímco nezpracované červené maso bylo spojeno s nižším, ale stále významným 10% zvýšením rizika při konzumaci 100 gramů denně. Tato zjištění přinášejí další důkazy, které podporují dřívější studie o škodlivých účincích nadměrné konzumace těchto druhů masa.

Význam studie

Studie zdůrazňuje důležitost střídmého přístupu k jídelníčku, zejména pokud jde o červené a zpracované maso. Přestože výsledky poukazují na silnou souvislost, je důležité zdůraznit, že studie neprokazuje příčinnou souvislost. To znamená, že i když se zdá, že konzumace těchto masných výrobků je spojena s vyšším rizikem cukrovky druhého typu, nelze jednoznačně říci, že toto riziko přímo způsobuje.

Foto: Freepik

Tým vědců však důkladně očistil data od dalších rizikových faktorů, jako je obezita, kouření či nadměrná konzumace alkoholu, aby co nejpřesněji identifikoval vliv samotného masa. Studie se liší od předchozích výzkumů tím, že nepracovala pouze s agregovanými daty z jiných studií, ale přímo analyzovala individuální data účastníků.

Jaká jsou doporučení?

Na základě těchto výsledků mnoho odborníků, včetně Duane Mellora z Britské dietologické asociace, doporučuje omezit příjem červeného a zpracovaného masa. Mellor upozorňuje, že tyto závěry jsou v souladu s doporučeními pro zdravé stravování, které zahrnují vyvážený jídelníček bohatý na zeleninu, ovoce, luštěniny, celozrnné výrobky a umírněné množství živočišných produktů.

Kromě toho Hilda Mulrooney z Londýnské metropolitní univerzity zdůrazňuje, že existují věrohodné biologické mechanismy, které mohou vysvětlit souvislost mezi konzumací těchto druhů masa a zvýšeným rizikem cukrovky. Patří mezi ně například obsah železa v mase, které může ovlivnit inzulinovou reakci, nebo další biologické markery spojené s rizikem vzniku této nemoci.

Co znamená tato studie pro nás?

I když studie nepřináší definitivní důkaz, že konzumace červeného a zpracovaného masa přímo způsobuje cukrovku druhého typu, přináší dostatečně silné důkazy, které podporují doporučení omezit příjem těchto potravin. To platí zvláště v kontextu celosvětového nárůstu případů cukrovky, což z této nemoci činí jednu z nejzávažnějších zdravotních výzev současnosti.

Závěrem lze říci, že tato studie přináší cenné poznatky, které by měly vést k přehodnocení našich stravovacích návyků. Je to připomínka toho, jak důležité je dbát na kvalitu a složení naší stravy nejen kvůli našemu srdci a cévám, ale i z pohledu prevence cukrovky druhého typu.

Zdroj: Sciencemediacentre.org (odkaz), Telegraph.co.uk (odkaz), thelancet.com (odkaz)