Foto: dodáno inzerentem

Zůstat v pohybu

Usednout na kanape hned po zjištění dvou čárek na těhotenském testu a přečkat tak celých devět měsíců? Tudy cesta rozhodně nevede, hrozí zdravotní obtíže, fyzické i psychické. Pravidelné pohybové aktivity jsou nezbytné pro zdraví nehledě na těhotenství, proto se doporučuje zůstat aktivní i v době očekávání. Jen se musí vybírat vhodné činnosti, které vyhovují ženě a jejímu rostoucímu bříšku. Odborníci radí vyrážet na každodenní procházky do přírody, plavání, těhotenské kurzy pilates, jógy či gymnastiky. Mezi lehké aktivity se řadí též cvičení na gymnastických míčích, naopak nevhodné jsou trampolíny.

Riziko pádu či úrazu

Jaké sporty jsou v těhotenství  vhodné? Jednoznačně protahovací cviky, naopak zcela zakázané jsou tréninky s rotacemi, skákání, běh, aerobik a silové cvičení. Jednoznačně tabu jsou kolektivní sporty, kde hrozí riziko pádu nebo úrazu. Zcela zakázané jsou adrenalinové sporty nebo ty, při nichž se mění tlak vzduchu, například potápění, parašutismus a vysokohorská turistika. Přílišnému fyzickému vypětí se hodí vyhnout v prvním trimestru, kdy hrozí riziko samovolného potratu, ve druhém pak zase nebývale roste váha, protože plod rychle nabývá na váze a velikosti.

Foto: dodáno inzerentem

Kolik přibrat v těhotenství

Některé ženy nepřiberou v těhotenství takřka nic, jiné naopak desítky kil. Optimální váhový přírůstek je odlišný pro stav před otěhotněním v souvislosti s BMI:

  • při podváze (BMI pod 18,5) – 12 až 18 kilogramů;
  • při normální váze (BMI 18,5-24,9) – 11 až 15 kilogramů;
  • při nadváze (BMI 25-29,9) – 7 až 11 kilogramů;
  • při obezitě (BMI nad 30) – 6 až 9 kilogramů.

Správný jídelníček je základ

Základem zdravého jídelníčku v těhotenství musí být obiloviny, zdravé tuky, ovoce a zelenina, samozřejmě dostatek vitamínů a minerálů, také každodenní příjem kyseliny listové pro správný vývoj nervového systému miminka. Těhotná ženy by se měla vyhýbat naopak potravinám s vysokým glykemickým indexem, také vysoce průmyslově zpracovaným potravinám, pokrmům z fastfoodů, cukrovinkám a sladkostem. Vyloučit se musí kofeinové, energetické a alkoholické nápoje. Pitný režim se musí skládat zejména z vody, do které se přidá čerstvě vymačkaný citron. Pozor na různé bylinky, zejména na skořici, hloh, pelyněk, hřebíček, šalvěj, ale také oblíbený zázvor.