Foto: Freepik

Tým vědců z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky, vedený Dr. Lenkou Maletínskou, přichází s revolučním objevem, který by mohl významně přispět k léčbě dvou zásadních zdravotních problémů moderní doby – obezity a Alzheimerovy choroby. Nově vyvinuté molekuly, odvozené od přirozeného peptidu známého jako CART (kokainem a amfetaminem regulovaný transkript), mají schopnost potlačovat chuť k jídlu a zároveň chránit mozek před patologiemi, které vedou k neurodegenerativním onemocněním.

Peptid CART a jeho význam

Peptid CART byl poprvé objeven dánskou farmaceutickou společností Novo Nordisk v roce 1998. Tato látka se vyskytuje hlavně v hypothalamu, což je část mozku zodpovědná za regulaci příjmu potravy a energetické rovnováhy. I když je jeho struktura složitá a jeho vazba na specifické receptory v organismu dosud není plně pochopena, vědci z ÚOCHB pracují na jeho vylepšení s cílem zvýšit stabilitu a účinnost tohoto peptidu.

Výzkumný tým v čele s Dr. Maletínskou vyvinul novou, lipidizovanou verzi peptidu CART. Tento modifikovaný peptid dokáže díky navázání mastných kyselin proniknout hematoencefalickou bariérou, která odděluje krevní oběh od mozkové tkáně. Tím je zajištěno, že léčivo působí přímo v mozku, kde snižuje chuť k jídlu a současně poskytuje neuroprotektivní účinky, které mohou hrát roli v prevenci a léčbě Alzheimerovy choroby.

Foto: Freepik

Úspěchy ve výzkumu a testování

Výsledky studií publikované ve vědeckém časopisu European Journal of Pharmacology ukazují, že nově vyvinutá molekula úspěšně prošla testy v buněčných kulturách i na zvířecích modelech. Testování na myších přineslo pozoruhodné výsledky: obézní myši s predispozicí k diabetu po podání lipidizovaného CART peptidu zhubly, a co je ještě důležitější, došlo u nich ke snížení patologie proteinu Tau, klíčového biomarkeru Alzheimerovy choroby. Tato dvojí funkce peptidu – potlačení chuti k jídlu a ochrana mozku – činí z objevu mimořádně slibný přístup k léčbě těchto onemocnění.

Dr. Vilém Charvát, první autor studie, vysvětluje: „Zjistili jsme, že když aplikujeme lipidizovaný peptid CART podkožně, dokáže projít do mozku, kde nejen snižuje chuť k jídlu, ale dlouhodobě působí i neuroprotektivně. Mohl by se tak stát významným nástrojem v boji proti obezitě a neurodegenerativním chorobám, jako je Alzheimerova choroba.“

Budoucnost výzkumu a léčby

Vývoj nových léků zaměřených na obezitu a Alzheimerovu chorobu je pro vědeckou obec velkou výzvou. I když je mechanismus účinku peptidu CART stále předmětem zkoumání, tento objev otevírá dveře k novým možnostem léčby. Dr. Andrea Pačesová, hlavní autorka studie, zdůrazňuje potřebu lepšího porozumění tomu, jak peptid CART funguje a na které receptory se v mozku váže. „Máme v rukou potenciálně úspěšný antiobezitní lék, který rovněž snižuje riziko Alzheimerovy choroby. K dosažení plného potenciálu tohoto léku však potřebujeme vědět, proč a jak látka působí,“ vysvětluje Dr. Pačesová.

Lenka Maletínská, která výzkum anorexigenních peptidů vede již několik let, má také optimistický výhled do budoucnosti. Domnívá se, že pokud bude Alzheimerova choroba diagnostikována v rané fázi, tzv. mírné kognitivní poruchy, mohou anorexigenní peptidy, které podporují obnovu neuronů, významně pomoci při léčbě.

Další kroky a výzvy

Navzdory dosavadním úspěchům čeká vědce ještě mnoho práce, než se nově objevené látky dostanou do fáze klinického testování na lidech. Výzkum účinků peptidů a jejich dlouhodobého vlivu na lidský organismus je komplexní proces. Důležitým krokem bude také spolupráce s farmaceutickými společnostmi, které by mohly výzkum podpořit a přivést tyto molekuly na trh.

Úspěch českých vědců tak představuje nejen průlom v oblasti boje proti obezitě, ale také naději na zlepšení kvality života pro miliony lidí trpících Alzheimerovou chorobou. Vzhledem k tomu, že obě tato onemocnění představují pro moderní společnost závažné zdravotní problémy, jakékoliv nové objevy v této oblasti jsou velmi vítané.

Tento objev je dalším krokem na cestě k vývoji nových léků, které by mohly změnit budoucnost léčby neurodegenerativních chorob a obezity, a přináší naději na to, že by se mohlo jednat o efektivní, dlouhodobé řešení pro zlepšení lidského zdraví.

Zdroj: ScientificDirect.com (odkaz), avcr.cz (odkaz)