Foto: Freepik

První zmínky o hlavolamu

Podle historických zdrojů byl první známý “Ježek v kleci” patentován v roce 1895 v USA pod názvem “Trilby puzzle”. Tento první exemplář byl vyroben z bronzu a měl pouze čtyři otvory, ve kterých byla uvězněna kuželovitá hvězdice – tedy “ježek”. Úkolem bylo ježka dostat ven z klece bez jejího poškození, což se zdá být snadné, ale ve skutečnosti to vyžaduje velkou dávku trpělivosti a zručnosti.

Americký výrobce tohoto hlavolamu jej začal vyrábět v Plantsville v Connecticutu, kde byl za několik centů prodáván široké veřejnosti. Tento hlavolam byl již tehdy vnímán jako obrovská výzva pro řešitele a jeho popularita se rychle šířila.

Česká stopa a Foglarův vliv

Do Československa se Ježek v kleci dostal nejspíš během první republiky. Přesto byl v širší veřejnosti zpopularizován až díky spisovateli Jaroslavu Foglarovi, který ho zakomponoval do své knihy Záhada hlavolamu z roku 1941. Foglarova kniha zcela změnila vnímání tohoto hlavolamu v českém kontextu. Ježek v kleci se stal klíčovým symbolem dobrodružství, tajemství a odvahy, a jeho nalezení a rozšroubování bylo pro hlavní postavy knihy klíčovou výzvou.

V knize se Ježek v kleci objevil jako tajemná schránka, ve které byl ukryt plán na létající kolo Jana Tleskače. Tato romantizovaná podoba hlavolamu přitáhla pozornost generací dětí a fanoušků Foglarových příběhů, kteří si přáli vyřešit záhadu stejně jako hrdinové knihy.

Vývoj hlavolamu v Československu

Po vydání Záhady hlavolamu vznikla řada verzí Ježka v kleci, od dřevěných napodobenin, které nebyly příliš věrné Foglarově představě, až po kovové modely, které se začaly vyrábět v 50. letech. První sériovou produkci hlavolamu zahájila v roce 1941 továrna Ladislava Veselého v Roudnici nad Labem. Tyto dřevěné hlavolamy se prodávaly v obchodech a distribuovaly přes dětské časopisy, kde se objevovaly i různé soutěže o jejich řešení.

V 70. letech se do popředí dostaly i plastové verze, které vyráběla firma Druopta. Ty byly levnější a masově rozšířené, což umožnilo přístup k hlavolamu širším vrstvám obyvatel. Plastové verze byly dostupné v mnoha barevných provedeních, což jejich popularitu dále zvýšilo.

Moderní Ježek v kleci

I v dnešní době má Ježek v kleci své místo. Nejenže se vyrábějí různé repliky historických modelů, ale hlavolam se stal i sběratelským artiklem. Různí výrobci stále inovují jeho vzhled a mechanismus, takže je možné narazit na moderní kovové či plastové verze s různým počtem ostnů nebo velikostí.

Výrobci se rovněž zaměřují na vytvoření věrných replik “Foglarova” Ježka v kleci. Například v 90. letech vznikaly různé verze inspirované filmovými a seriálovými adaptacemi Foglarových knih. Některé z těchto modelů se prodávají dodnes a jsou oblíbené mezi sběrateli, kteří touží mít kousek české literární historie doma.

Závěr

Ježek v kleci je příkladem toho, jak může jednoduchý hlavolam zaujmout celé generace. Ačkoliv jeho původ je daleko od českých hranic, stal se díky Foglarovi jedním z nejslavnějších hlavolamů v naší historii. Dnes je nejen hračkou, ale i sběratelským předmětem a symbolem nostalgie pro mnoho lidí, kteří vyrostli na příbězích Rychlých šípů.

Přestože se může zdát, že hlavolam je určen především pro děti, jeho řešení vyžaduje dovednosti a trpělivost, které mohou zaměstnat i dospělé. Ježek v kleci tak zůstává nadčasovým hlavolamem, který si udržuje své místo v kultuře a srdcích fanoušků po celém světě.

Zdroj: JezekvKleci.cz (odkaz)