Foto: autorský text Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Kuřecí na smetaně je jedním z těch pokrmů, které spojují jednoduchost s neuvěřitelně bohatou chutí. Přestože se může zdát jako rychlý a nenáročný recept, jeho výsledek mnohé překvapí. Šťavnaté kousky kuřecího masa se spojí s krémovou smetanovou omáčkou, která obohacuje každý sousto o jemnost a plnost chuti. Mnozí tvrdí, že tato rychlá varianta dokáže v některých ohledech překonat i tradiční českou svíčkovou, což je u nás velmi uznávané a oblíbené jídlo.
Jednou z výhod tohoto pokrmu je jeho rychlá příprava. Zatímco u mnoha tradičních pokrmů musíte počítat s dlouhou přípravou a vařením, kuřecí na smetaně lze připravit během pouhých 15 minut. Tento fakt z něj činí ideální volbu pro dny, kdy máte málo času, ale přesto si chcete dopřát chutné jídlo.
Dalším faktorem, který přispívá k popularitě tohoto pokrmu, je jeho všestrannost. Kuřecí na smetaně lze podávat s různými přílohami, ať už jde o rýži, těstoviny, brambory nebo dokonce knedlíky. Každá příloha dodá jídlu jiný rozměr, což umožňuje pokaždé zažít něco nového.
Navzdory jednoduchosti tohoto pokrmu skrývá kuřecí na smetaně umění vyvážení chutí. Spojení smetanové omáčky s jemnou šťavnatostí kuřecího masa je základem jeho úspěchu. Přesně tohle dělá z tohoto pokrmu rodinný hit, který si zamilují jak děti, tak dospělí.
V dnešní uspěchané době je kuřecí na smetaně ideálním řešením pro všechny, kteří hledají způsob, jak rychle připravit plnohodnotné jídlo, aniž by museli dělat kompromisy na chuti. Navíc jeho příprava není nijak náročná, což ho činí dostupným pro každého – ať už jste zkušený kuchař nebo nováček v kuchyni.
Kuřecí na smetaně
4
20
minut111
kcalSuroviny
0,75 kg kuřecích prsou
kousek špeku
4 kuličky nového koření
3 cibule
100 g celeru
1 halali
tymián
třtinový cukr
2 PL zakysané smetany
2 PL smetany na vaření
Postup
Kuřecí plátky si osolíme, opepříme a dáme je na rozpálenou pánev opéct zprudka z obou stran.
Maso po opečení vyndáme. Na výpek si dáme nakrájení špek s novým kořením a necháme ho vyškvařit.
Poté přidáme cibuli a dále opékáme. Po zhnědnutí cibule přidáme i nakrájený celer.
Po opečení celeru přidáme tymián a cukr a jen minutku to zarestneme, aby cukr zkaramelizoval.
Následně přidáme halali, což tomu dodá typickou chuť. Podlijeme vodou či vývarem a budeme vařit cca 10 minut.
Po uvaření vybereme celé koření a rozmixujeme tyčový mixérem, přidáme maso, zakysanou smetanu a smetanu na vaření. Celé dochutíme a můžeme podávat.