Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Orientální kuchyně si skutečně libují v koření a jejich množství může být pro někoho na první pohled až ohromující. Ať už jde o kurkumu, římský kmín, koriandr nebo zázvor, každá z těchto surovin přináší do jídla specifickou chuť a vůni. Klíč k úspěchu v přípravě takových jídel však spočívá v precizním dávkování koření. Správné množství je základem toho, aby výsledná chuť byla vyvážená a lahodná – příliš mnoho koření by mohlo přebít jemné chutě, zatímco nedostatečné množství by nepřineslo ten pravý orientální zážitek.

Co je na indické kuchyni také pozoruhodné, je fakt, že většina koření používaného v těchto pokrmech jsou čistě sušené byliny a zeleniny. Na rozdíl od mnoha moderních kořenících směsí, které obsahují umělá aditiva, jako je glutamát sodný nebo různá “éčka”, indické koření zůstává přírodní a nezatěžuje organismus. Když se do cizrnové polévky přidá správně namíchaná směs koření, nejenže získáte komplexní chuť, ale také zdravé jídlo plné přírodních ingrediencí.

Cizrnová polévka, která je jedním z tradičních pokrmů v Indii, je důkazem toho, jak se v této kuchyni dokáže spojit jednoduchost s dokonalou chutí. Cizrna sama o sobě poskytuje hutný základ a koření, jako je římský kmín, koriandr a kari, jí dodávají charakteristický orientální nádech. Výsledná polévka je tak nejen výživná, ale také plná chutí, které vás přenesou do dalekých krajin. Koření zde funguje nejen jako chuťový zesilovač, ale také jako cesta k vyváženému a zdravému jídlu.

Kromě toho je indická kuchyně známá svou schopností vytvářet chuťové vrstvy – od jemně sladkých tónů až po lehce pálivé závěry, a to vše díky koření. Každý kousek indické cizrnové polévky vás tak zavede na novou chuťovou cestu. Tato jídla jsou příkladem toho, jak kuchaři v Indii dokonale ovládají umění kombinování koření, aby vytvořili jídla, která nejsou jen chutná, ale i voňavá a zdravá.

Indická cizrnová polévka je tak ideálním pokrmem pro ty, kteří hledají něco vydatného a chutného, co je zároveň přírodní a bez zbytečných chemických přísad.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky

Indická cizrnová polévka

Počet porcí

6

Porcí
Doba přípravy

90

minut
Kalorie

53

kcal

Suroviny

  • 1 cibule

  • 10 cm zázvoru

  • 150 g cizrny

  • nové koření

  • 1/2 celé skořice

  • bobkový list

  • 3 mrkve

  • 1/2 PL tandori masala

  • 1 ČL curry pasty

  • 1 ČL kurkumy

  • 1 ČL fenyklu

  • 1 ČL hřebíčku

  • 1 konzervovaná rajčata

  • 2 PL zakysané smetany

  • 1/2 citrónu

Postup

  • Opečeme cibuli spolu s nakrájeným zázvorem, novým kořením, celou skořicí a bobkovým listem. 

  • Když to zesklovatí, přidáme na kostky nakrájenou mrkev, tandori masala a kurkumu. Zamícháme a necháme provonět. 

  • To je ten moment, kdy přidáme namočenou cizrnu. Cizrnu musíme přes noc nechat namočenou a dobře propláchnout. 

  • Po chvilce přidáme konzervovaná rajčata a zalijeme vodou či vývarem a budeme vařit do změknutí cizrny. Než to začne vařit, tak ještě přidáme hřebíček a šťávu z citronu spolu s trochou fenyklu.

  • Když je cizrna měkká, vybereme celé koření a zbytek nalijeme do mixéru a rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a zjemníme zakysanou smetanou.